„Contribuabilii - persoane juridice (...), asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoane fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent (...), utilizează registrul unic de control electronic. Opţional, contribuabilii menţionaţi (...), care nu dispun de niciun mijloc de conexiune la internet la sediul social sau la punctele de lucru (...), utilizează registrul unic de control în format fizic”, scrie în document.
Astfel, nu doar persoanelor juridice li se va aplica registrul unic de control, ci și profesioniștilor, PFA-urilor și întreprinderilor individuale sau familiale. Totuși, spre deosebire de situația de acum, contribuabilii nu vor mai avea responsabilitatea individuală de a ține registrul, astfel că nu vor mai risca amenzi pentru neîndeplinirea obligației.
Inspectorii de stat vor fi obligați în continuare, însă, să consemneze în registrul unic de control anumite informații, înainte de a demara verificările:
- numele şi prenumele persoanelor împuternicite de a efectua controlul și unitatea de care aparţin;
- numărul legitimaţiei de control;
- numărul şi data delegaţiei/ordinului de deplasare;
- obiectivele controlului;
- perioada controlului;
- perioada controlată;
- temeiul legal în baza căruia se efectuează controlul.
„După finalizarea controlului, în registrul unic de control în format fizic, dacă acesta a fost prezentat organului de control, se înscriu obligatoriu numărul şi data actului de control întocmit, precum şi constatările menţionate în actul de control. În registrul unic de control electronic se înregistrează obligatoriu numărul şi data actului de control întocmit, precum se încarcă şi actul de control. Lipsa înscrierii informaţiilor menţionate (...) în registrul unic de control atrage după sine nulitatea actului de control întocmit”, este prevăzut în propunerea legislativă.
Forma electronică a registrului unic de control va fi pusă gratuit la dispoziție de către autorități (atât contribuabililor, cât și inspectorilor), iar datele despre verificările la contribuabili vor fi păstrate în el timp de cinci ani.
Registrul unic de control din SPV va trebui să fie funcțional în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de lege. În acel interval, contribuabilii care deja folosesc registrul în format tipărit îl vor păstra până ce devine operațional registrul din SPV.
Conform inițiatorilor, necesitatea trecerii la registrul electronic de control este impusă de procesul rapid de digitalizare prin care trece Fiscul în momentul de față, dar și pentru a simplifica activitatea contribuabililor.
Atenție! Proiectul de lege se va aplica dacă este adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)