Regulile privind cambia și biletul la ordin vor fi modernizate sâmbătă, în urma unui demers parlamentar concretizat printr-o lege apărută aseară în Monitorul Oficial. Deși majoritatea modificărilor țin de ajustarea limbajului din legislația specifică, există și unele noutăți de care ar trebui să știe contribuabilii.
Modernizarea Legii asupra cambiei și biletului la ordin (
nr. 58/1934) va fi făcută prin
Legea 180/2022. Documentul a fost publicat aseară în Monitorul Oficial și va intra în vigoare pe
18 iunie 2022.
Iată câteva dintre principalele noutăți:
1. Elemente suplimentare ce trebuie să apară pe cambie. Până acum, se prevedea că pe cambie trebuie să apară numai semnătura trăgătorului, adică a celui care emite documentul, însă noua lege stabilește că trebuie să apară și semnătura celui care acceptă la plată cambia, adică trasul. Aici, se explică suplimentar faptul că, în ambele cazuri, prin semnătură se înțelege semnătura olografă a persoanei fizice sau a împuternicitului acesteia și semnătura olografă a reprezentanților legali sau a împuterniciților persoanelor juridice. În plus, se mai prevede, ca noutate, includerea pe cambie a codului trăgătorului (un număr unic de identificare preluat din documentele de identificare sau de înregistrare ale trăgătorului).
2. Condiție suplimentară privind girul. Deși până acum se prevedea că girul trebuie scris pe cambie și că trebuie să fie semnat de girant, se va ajusta ideea astfel încât girul va trebui să fie semnat de girant, respectiv de reprezentantul legal sau împuternicitul persoanei juridice sau al entității care girează.
3. Precizare pentru cambiile emise în valută. O regulă complet nouă va fi introdusă în legislație privind plata cambiilor emise în valută și plătibile în lei. Mai precis, plata acestora se va face prin conversia valutară a sumelor la cursul Băncii Naționale a României valabil în ziua prezentării la plată a cambiei.
4. Ajustări la folosirea cambiei în format electronic. Mai precis, este explicat că originalul este cambia emisă în format tipărit și semnată olograf, dar că poate fi folosită și imaginea cambiei, care reprezintă o copie electronică a originalului. Totodată, sunt ajustări și la prezentarea la plată a cambiei prin trunchiere - pe lângă transpunerea (și ulterior reproducerea) în format electronic a informaţiilor relevante din cambia originală, va fi posibilă și transpunerea (și ulterior reproducerea) informațiilor din cambia remisă la încasare printr-un canal electronic securizat. În fine, mai este introdusă o precizare nouă că pentru ca instituția de credit să prezinte la plată cambia, aceasta trebuie transmisă fie în original, fie în format electronic, printr-un canal electronic securizat.
5. Reguli speciale pentru remiterea cambiilor prin canale electronice securizate. Un articol nou care va fi introdus stabilește că remiterea unei cambii la încasare, printr-un canal electronic securizat, poate fi făcută de beneficiarii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate stabilite de instituțiile de credit prin normele și politicile interne ale acestora. Astfel, transmiterea de către beneficiar a imaginii cambiei originale în format electronic va trebui făcută prin mijloace și procedee tehnice care asigură autenticitatea și integritatea acesteia, conform unor standarde de securitate stabilite de Banca Națională a României prin reglementări ce urmează a fi emise. Practic, în acest fel, Banca Națională va căpăta atribuția exclusivă de a emite reglementări pentru punerea în aplicare a Legii cambiei și biletului la ordin.
6. Protestul, întocmit de mai multe persoane. Dacă până acum era stabilit că protestul este întocmit numai de executorul judecătoresc, noua lege adaugă pe listă notarii publici și avocații. Tot aici, o să dispară mențiunea că la întocmirea protestului trebuie menționate cercetările făcute.
7. Dispar regulile privind pluralitatea exemplarelor și copiile. Practic, vor fi abrogate articolele 83 - 87 din Legea 58/1934, care acum fac referire la faptul că o cambie poate fi trasă în mai multe exemplare identice și că orice posesor al unei cambii poate să facă mai multe copii ale acesteia.
8. Modernizarea limbajului din legislație. În fine, trebuie precizat că majoritatea modificărilor operate de parlamentari sunt pentru modernizarea limbajului din legislația specifică biletului la ordin și cambiei. Asta deoarece prevederile inițiale au fost date în anul 1934 și de atunci au suferit numai mici modificări punctuale. Modificări spcifice privind biletul la ordin sunt mai puține în noua lege, însă asta pentru că majoritatea regulilor pentru cambie se aplică și biletului la ordin (vorbim, practic, de modificări implicite).