O primă modificare cuprinsă în OG nr. 16/2022 este trecerea de la impunerea în baza normelor de venit la sistemul real, care se va face atunci când venit brut anual e mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro - asta înseamnă un plafon de patru ori mai mic decât e prevăzut acum de Codul fiscal; schimbarea plafonului se va face începând cu veniturile aferente lui 2023.
Ce schimbă în cazul CAS
Guvernul a schimbat însă cu totul paradigma în cazul contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) și apare în peisaj, pe lângă plafonul de 12 salarii minime brute, și plafonul de 24 de salarii minime.
Practic, cei care obțin cu mult peste 12 salarii minime brute pe an din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală vor trebui să aplice cota de CAS la o bază de calcul ceva mai mare:
Baza de calcul pentru plata CAS o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
Nu se va schimba însă pragul de la care se stabilește obligația de plată a CAS - acesta rămâne cel de 12 salarii minime brute. De asemenea, depunerea declarației unice privitor la aceste contribuții nu este afectată de acest nou plafon de 24 de salarii minime, pentru că obligația de a completa declarația privind contribuțiile apare de la pragul de 12 salarii minime brute încolo, iar nu de la nivelul de 24.
Cât despre cei care nu depun declarația, baza de calcul al CAS va fi stabilită de organul fiscal din oficiu, urmând să fie valoarea a 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz, în vigoare la termenul legal de depunere a declaraţiei din anul pentru care se datorează contribuţia.
Modificări la CASS
Nici contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) nu scapă de modificări. Aici, Guvernul a introdus obligația de plată a CASS de la nivelul de 6 salarii minime brute în sus - adică o înjumătățire a nivelului actual, care e la fel ca la CAS, adică de 12 salarii minime brute.
Și baza de calcul la care se aplică procentul de 10% se va modifica semnificativ:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
Practic, în funcție de dimensiunea veniturilor, CASS-ul se va situa între 10% din 6 salarii minime și 10% din 24 de salarii minime. Cei care se situează sub plafonul de șase salarii minime nu vor fi obligați să plătească CASS, dar o vor putea face dacă vor.
De asemenea, obligația de a completa declarația unică în privința acestei contribuții apare de la minimul de șase salarii, iar nu de la 12, iar cei care nu depun declarația vor fi impozitați din oficiu de Fisc, prin aplicarea cotei de CASS la nivelul de șase, 12 sau 24 de salarii minime brute.
În fine, toate aceste schimbări privind CAS și CASS se vor aplica veniturilor obținute de anul următor, iar nu și celor obținute anul acesta.