După cum atrage atenția Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în prezent, funcționează un website care nu este autorizat pentru a încasa taxa de drum, cunoscută sub numele de rovinietă. Pe lângă un cost mai mare, în cazul în care se achită rovinieta la distribuitori neautorizați există riscul ca aceștia să nu vireze banii către CNAIR, ceea ce înseamnă, practic, că șoferii care apelează la serviciile acestora circulă cu mașina fără să aibă taxa de drum plătită. În cazul șoferilor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă, amenzile ajung până la 4.500 de lei.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
CNAIR informează șoferii că a constatat existența în mediul online a unui portal web care nu este autorizat în vederea încasării tarifului de utilizare (rovinieta), respectiv www.digitale-vignette-online.ro.
“La achitarea unei roviniete pe site-ul www.digitale-vignette-online.ro, utilizatorilor achită costuri suplimentare care ajung să fie în cuantum de aproape 200% față de prețul real al unei roviniete (ex: pentru o rovinietă cu valabilitate de 7 zile pentru un autoturism, pe portalurile web autorizate de către CNAIR un utilizator achită echivalentul a 3 euro, reprezentând tariful stabilit de legislația în vigoare, iar pe portalul www.digitale-vignette-online.ro suma achitată este de 8.90 euro, din care 5,90 euro reprezintă «taxa de serviciu»)”, apare în comunicatul recent al CNAIR.
Cei ce folosesc rețeaua de drumuri din țara noastră pot cumpăra rovinieta de la distribuitorii autorizați (inclusiv la majoritatea benzinăriilor - lista completă se poate verifica aici), prin SMS, la numărul 7500, și online, pe site-ul www.erovinieta.ro. Procedura completă pentru achiziționarea online a rovinietei poate fi găsită aici.
De asemenea, CNAIR subliniază faptul că nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la accesarea de către utilizatori, în vederea achitării rovinietei, a unor portaluri web neautorizate.
Atunci când cumpără roviniete de pe site-uri neautorizate, șoferii riscă să nu fie înscriși în baza de date a CNAIR, ceea ce înseamnă, de fapt, că circulă fără a avea o rovinietă valabilă.
Șoferii care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă riscă amenzi cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 - 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 - 4.500 de lei).
Prețul rovinietei e stabilit în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care se plătește. Mai exact, el e cuprins între trei euro (14,83 lei) – în cazul unei mașini mici și a unei durate de șapte zile și de 1.210 euro (5.982 de lei) – în cazul camioanelor de peste 12 tone, cu minimum patru axe (inclusiv), pentru o perioadă de un an. Lista completă poate fi consultată aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)