soferii care sunt surprinși că merg cu mașina pe drumurile naționale fără a avea o rovinietă valabilă pot fi sancționați de către autorități. De obicei, fapta este constatată cu ajutorul camerelor video de supraveghere, ceea ce poate duce la o întârziere în stabilirea amenzii și transmiterea ei către șoferi. În condițiile în care prescrierea faptei va interveni mai rapid, începând de vineri, vă explicăm astăzi cât de mult poate dura până ce șoferii primesc efectiv documentul.
Circularea cu mașina pe drumurile naționale fără a avea o rovinietă valabilă este o faptă pentru care șoferii pot fi amendați, conform Ordonanței Guvernului nr. 15/2002. Poate cea mai uzuală modalitate în care se poate constata încălcarea obligației este folosirea camerelor video amplasate pe drumurile naționale.
Într-o asemenea situație, fapta șoferului nu este sancționată, în principiu, chiar la momentul la care este săvârșită, ci ulterior, după vizionarea înregistrărilor video. Cu alte cuvinte, procesul-verbal de contravenție poate fi încheiat la mai mult timp după săvârșirea faptei, iar comunicarea acestuia se poate face abia după ce documentul este întocmit, așa cum a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
Totodată, începând de vineri, trebuie luat în calcul că fapta de a circula fără rovinietă se va prescrie cu două luni mai devreme, adică după patru luni, nu după șase luni, așa cum este acum.
În aceste condiții, dacă e să luăm exemplul unui șofer care a circulat fără rovinietă doar în data de 1 ianuarie 2018, putem face o estimare a perioadei maxime în care amenda ar putea să ajungă la el. Desigur, asta în condițiile în care șoferul este surprins fără rovinietă cu ajutorul camerelor video.
Mai întâi, trebuie precizat că, în prezent, o amendă contravențională poate fi aplicată doar în maximum șase luni de la data faptei, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 2/2001. Având în vedere exemplul nostru, presupunem că procesul-verbal este încheiat chiar în ultima zi a termenului actual de șase luni, adică pe 1 iulie 2018.
Apoi intervine termenul legal în care amenda contravențională trebuie comunicată șoferului. Acesta este de două luni de la data încheierii procesului-verbal. Presupunem că formalitățile pentru transmiterea amenzii sunt îndeplinite în așa fel încât aceasta ajunge efectiv în mâinile șoferului în ultima zi a termenului legal, adică pe 1 septembrie 2018.
Prin urmare, având în vedere strict exemplul nostru, rezultă că, din punct de vedere legal, un șofer poate fi informat despre amenda ce i s-a aplicat pentru lipsa rovinietei după opt luni de la săvârșirea efectivă a faptei, conform regulilor actuale. Începând de vineri, atunci când termenul de aplicare a amenzii se va reduce la patru luni, termenul maxim în care amenda va ajunge la șofer va fi de șase luni de la săvârșirea faptei.
Important de precizat este că depășirea termenului de aplicare sau a termenului de comunicare duce la prescrierea faptei și imposibilitatea de a mai amenda persoana în cauză.
Cu toate acestea, o persoană care își dă seama că amenda a fost fie aplicată, fie comunicată prea târziu tot trebuie să se adreseze instanței pentru anularea procesului-verbal. Mai exact, consilierul juridic Gabriela Pintea ne-a explicat în trecut că prescripția poate fi constatată doar de către instanță, prin hotărâre judecătorească. Asta înseamnă că șoferul poate contesta procesul-verbal, în cel mult 15 zile de la data comunicării, la judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază contravenientul.
În altă ordine de idei, circularea fără rovinietă pe rețeaua drumurilor naționale (autostrăzi, drumuri expres, drumuri internaționale, drumuri naționale principale și drumuri naționale secundare) se poate sancționa cu amendă între 250 și 4.500 de lei, potrivit OG nr. 15/2002. De exemplu, amenzile sunt între 250 și 500 de lei în cazul autoturismelor.
Notă: În exemplul din articolul de față am luat în calcul o faptă săvârșită într-o singură zi, adică un șofer care a circulat fără rovinietă doar pe 1 ianuarie 2018 și care apoi a achitat tariful la sfârșitul zilei. Deoarece circularea fără rovinietă este o contravenție continuă, termenul (pentru aplicarea amenzii) de șase luni începe abia după ce fapta încetează (adică după ce șoferul achită rovinieta). Astfel, în cazuri de acest gen este posibil ca amenda să ajungă la șofer chiar și după opt luni de la data la care a fost găsit inițial în trafic fără rovinietă.
Zilele trecute am discutat din nou cu un client supărat pe sistemul administrativ din România. Reprezentant al unei societăți de taximetrie, vinde de mai multe ori pe an autoturisme pe care le folosește, cumpărând apoi altele noi. Problema lui este că la mult timp după ce vinde o mașină și încasează banii, primește amenzi pentru neplata rovinietei, întrucât cumparatorul nu se înregistrează la Poliție ca fiind proprietar al mașinii respective.
O scăpare a legiuitorului român, textul ordonanței din 2002 privind circulația pe drumurile publice, prevede ca în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidențele autorităților competente la solicitarea noului proprietar în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
Bineînțeles, nu este stabilită nici o sancțiune în cazul în care noul proprietar al mașinii nu merge să o înregistreze pe numele propriu, iar înstrăinătorul nu are, din punct de vedere legal, la dispoziție niciun mijloc prin care să poată efectua operațiunea menționată.
În practică, mașina își schimbă proprietarii de mai multe ori, fără ca aceștia să se înregistreze la Serviciul de Înmatriculări a Poliției de care aparțin.
Se ajunge în situația foarte interesantă în care autoturismul în cauză poate fi revândut la nesfârșit, fără a fi efectuată radierea de pe numele primului vânzător și fără a exista posibilitatea de a întreprinde vreo acțiune efectivă în acest sens în vederea protejării drepturilor și intereselor legitime pe care acesta le are.
Primul proprietar (vânzătorul) nu poate solicita radierea mașinii la poliție, întrucât textul din ordonanță privind circulația pe drumurile publice este foarte clar, menționând că „radierea din evidență a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condițiile legii”.
Dvs ca vanzator aveati obligatia sa completati pe talon instrainat la data X catre Y
Daca era completata rubrica respectiva,la orice control in trafic,se retinea talonul pentru neinmatriculare auto in termen de 30 de zile de la intocmirea documentelor de tranzactionare auto
Exista obligatia de a comunica datele soferului si pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice.
Pentru persoane fizice gasiti aceasta obligatie in art. 102, alin. 1, pct. 14 din OUG 195/2002 republicata.
Pentru persoane juridice, obligatia este prevazuta in acelasi act normativ, in art. 105, pct. 10.
Dvs pentru solutionare aveti varianta sa actionati in judecata pe cel caruia ati vandut masina