Dacă spunem că o entitate din România lucrează în regim lohn înseamnă că produce/execută la comandă pentru un beneficiar anumite produse, pe baza documentației tehnice puse la dispoziție de acel beneficiar și fiind, desigur, plătit de acesta.
BRFR care fac obiectul monitorizării prin sistemul e-Transport sunt prevăzute de Ordinul ANAF nr. 802/2022. Între altele, regăsim pe listă și obiectele de îmbrăcăminte și accesorii ale lor, încălțăminte părți din acestea ori articole similare.
Într-un document cu răspunsuri pentru contribuabili în ceea ce privește sistemul e-Transport, ANAF a explicat în ce măsură firmele ce prestează servicii în regim lohn trebuie să declare anumite transporturi, precum cele de materii prime și auxiliare necesare confecționării produselor de îmbrăcăminte/încălțăminte.
O societate comercială care prestează servicii de manoperă (lohn) trebuie să se înregistreze în sistemul RO E-transport pentru transporturile cu camioane din UE/NON UE de materii prime și auxiliare necesare confecționării produselor? Dar în cazul livrărilor interne sau UE/NON UE cu camioanele a produselor confecționate? Care este procedura de înregistrare în RO E-transport și de obținere a codului UIT în situațiile menționate?
„Materiile prime și auxiliare care se încadrează în categoriile BRFR, transportate dintr-un stat membru în România spre prelucrare în cadrul unor operațiuni comerciale reprezentând un nontransfer (conform art. 270 alin. 12 lit. f) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal) se declară în sistemul RO e-Transport. În acest sens declarantul va selecta în aplicația informatică Tip operațiune AIC – Achiziție intracomunitară, urmând ca în câmpul Scopul operațiunii să selecteze opțiunea Nontransfer – Bunuri prelucrate în sistem lohn. Similar se va proceda și în cazul expedierii produselor rezultate care se încadrează în categoriile BFRF”, a explicat ANAF.
ANAF a explicat că transportul unor bunuri mobile, rezultate în urma acestor servicii în regim lohn și care se încadrează în lista BRFR, din România în alt stat membru UE în cadrul unor operațiuni comerciale reprezentând un nontransfer se declară în sistemul e-Transport. „În acest sens declarantul va selecta în aplicația informatică Tip operațiune = LIC – Livrare intracomunitară, urmând ca în câmpul Scopul operațiunii să selecteze opțiunea Nontransfer – Bunuri prelucrate în sistem lohn”.
Comentarii articol (0)