Deoarece impozitul pe dividende urmează să fie majorat, din 2023, de la 5% la 8%, companiile pot lua în calcul distribuirea dividendelor, din profitul existent, până la finalul anului 2022. Cota majorată se va aplica dividendelor distribuite după 1 ianuarie, indiferent din ce an este profitul împărțit.
Așa cum s-a stabilit prin
OG 16/2022 (punctele 3, 44 și 89 ale articolului I),
impozitul pe dividende se majorează, din 2023, la 8%, atât pentru dividendele plătite către alte persoane juridice, cât și pentru dividendele plătite către persoane fizice rezidente sau nerezidente.
În acest context, recomandarea specialiștilor este de
a lua în calcul distribuirea profitului existent în 2022 până la finalul anului. Pentru aceste sume, impozitul va rămâne, astfel, la 5%. Dacă aceleași sume sunt distribuite anul viitor, impozitul va fi de 8%.
„Măsura se va aplica pentru dividendele distribuite după data de 1 ianuarie 2023, indiferent din ce an provine profitul distribuit. Cu alte cuvinte, ce repartizezi în 2022 se va impozita cu cota de 5%, indiferent că vorbim de repartizare de dividende din ani anteriori sau de profitul anului 2022 repartizat în baza unui bilanț interimar. Ce vei repartiza după 1 ianuarie 2023 se va impozita cu cota de 8%, indiferent că profitul provine din 2022 sau din ani anteriori. Recomandarea generală este să repartizați până la 31 decembrie 2022 toate dividendele pe care le aveți în acest moment nerepartizate - atât cele din anii anteriori, cât și la zi”, a sfătuit, într-un
articol publicat azi, expertul contabil
Luiza Daneliuc, adăugând că unele societăți ar putea avea nevoie, pentru asta, de aprobarea băncii (cele care au credite sau linii de credit).
Specialista subliniază că, pentru a evita cota majorată de 8%,
este de ajuns ca o firmă să distribuie dividendele din profitul existent până la finalul anului. Dividendele respective nu trebuie să fie neapărat plătite tot în 2022, ci plata se poate face și ulterior:
„Dividendele nu trebuie să fie efectiv ridicate, ci doar repartizate - adică le poți repartiza în 2022, plătești și impozitul în 2022 (recomandabil) și sumele efective le ridici când dorești, ulterior.”Deoarece dividendele se pot distribui și în timpul anului, companiile mai pot face asta în 2022 în baza situațiilor financiare interimare la
30 iunie sau în baza situațiilor financiare interimare la
30 septembrie (regularizarea va fi în 2023).
Conform Codului fiscal, impozitul se declară și se plătește până la
data de 25 a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele. Pentru dividendele
distribuite, dar neplătite în anul distribuirii (inclusiv
cele interimare), impozitul se achită până la
data de 25 ianuarie a anului următor distribuirii.
Regulile pentru distribuirea profitului sub formă de dividende sunt prinse în Legea 31/1990, în Legea 82/1991 și în ordinele de aplicare date de Ministerul Finanțelor. Dividendele se pot distribui anual, după aprobarea situațiilor financiare pe anul anterior, sau trimestrial, în timpul anului, după aprobarea situațiilor financiare interimare (
regularizarea se face odată cu situațiile financiare anuale).