ACCES GRATUIT
Cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care îşi schimbă domiciliul vor scăpa de obligația de a se prezenta la centrul militar de la noua adresă
După cum stabilește acum legislația privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care îşi schimbă domiciliul au obligaţia să se prezinte, pentru a fi luați în evidență, la centrele militare din localitatea ori regiunea în care s-au mutat. Printr-un proiect de lege aflat în dezbatere de câteva zile se va elimina această obligație, evidența recruților și a rezerviștilor urmând a se face exclusiv pe baza informațiilor preluate din bazele de date privind evidența populației.
Articolul continuă mai jos
La articolul 40, alineatul 3,
Legea 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare stabilește că
“cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care îşi schimbă domiciliul au obligaţia să se prezinte, în termen de o lună, pentru luarea în evidenţă, la centrele militare pe raza cărora şi-au stabilit noul domiciliu”.
Acum, prin
proiectul de lege aflat în dezbatere publică este vizată
abrogarea alineatului amintit, din moment ce scopul prezentării cetățenilor la centrele militare este actualizarea datelor, inclusiv a celor legate de domiciliu, iar legea stabilește deja că acestea se pot lua din bazele de date privind evidența populației.
Mai exact, potrivit legii, Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, prin structurile sale locale, pune la dispoziţia structurilor Ministerului Apărării cu atribuţii privind evidenţa recruţilor şi a rezerviştilor, la solicitarea acestor instituţii, informaţiile cerute pentru actualizarea bazei de date proprii.
Așadar, pentru că există deja o cale alternativă de obținere a unor informații despre recruți și rezerviști,
nu se mai justifică obligația ca cetăţenii încorporabili şi rezerviştii să se prezinte la centrele militare în vederea luării în evidență.
Același proiect stabilește, de asemenea,
noi categorii de personal ce vor putea face parte din rezerva de mobilizare a armatei în caz de stare de război,
amenzi de peste 8.000 de lei pentru cetățenii încorporabili ori rezerviștii care, printre altele, vor refuza să primească ordinul de chemare sau că
tinerii de până la 35 de ani vor putea participa, voluntar, la un program de pregătire militară de bază, ce vine cu o serie de beneficii, inclusiv o indemnizație de absolvire
de peste 15.000 de lei. Toate articole scrise pe acest subiect
se pot găsi aici.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Guvern și Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)