avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Ordin de chemare a rezervistilor
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Ordin de chemare a rezervistilor

Buna seara ! Am fost soldat acum 15 ani ca fiecare barbat de varsta mea,si de cativa ani ,ma tot cheama de doua ori pe an la comisariat sa ma ia in evidenta sa vada daca mi-am schimbat adresa,acum am primit ordin iarasi sa ma prezint ca rezervist la exercitiu si antrenamente,si mi se pare un abuz , care nu-mi convine.Intreabarea mea este ; pot sa dau comisariatul judetean in judecata pt abuz ?Sunt obligat sa ma duc cand au ei chef la comisariat,ca nu inteleg...??Cine imi plateste timpul pierdut,sunt foarte revoltat ? Va multumesc !!
Cel mai recent răspuns: hateru , utilizator 13:04, 28 Martie 2023
Buna ziua!
In opinia mea, ne este vorba despre un abuz. Actiunile mentionate de dumneavoastra sunt reglementate de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.
Redau mai jos un articol referitor la contraventii, care cred eu ca este aplicabil situatiei dumneavoastra.

"Art. 80
(1)Constituie contravenţie săvârşirea de către cetăţenii încorporabili şi de către rezervişti a uneia dintre următoarele fapte:
a)refuzul de a primi ordinul de chemare;
b)prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare, dacă întârzierea nu depăşeşte 3 zile, astfel încât fapta să constituie infracţiune, iar în cazul în care nu au primit ordin de chemare, în termen de cel mult două luni de la împlinirea vârstei de 18 ani;
c)neprezentarea la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare, pentru clarificarea situaţiei militare sau pentru concentrare;
d)neprezentarea, înaintea plecării din ţară, la organul de evidenţă militară, pentru a preda livretul militar, adeverinţa de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare;
e)neprezentarea, în termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenţă militară;
f)întârzierea nejustificată la recrutare-încorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situaţiei militare, la instituirea stării de urgenţă, a stării de asediu sau la declararea mobilizării ori a stării de război;
g)pierderea, deteriorarea sau înstrăinarea documentelor personale de evidenţă militară;
h)neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare;
i)neprezentarea pentru executarea serviciului alternativ.
j)neprezentarea, în termen de o lună, în vederea luării în evidenţă la centrele militare pe raza cărora şi-au schimbat domiciliul."

Spor si voie buna!
nu te mai duce...simplu! daca vrei vb in privat pe facebook costel prunesu sunt eu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clarificarea situatiei militare cicudaf cicudaf Buna ziua, Doresc sa aflu si eu mai multe despre acest subiect. In cazul in care un cetatean al Romaniei refuza categoric sa se prezinte la centrul ... (vezi toată discuția)
Salutare , ce se intampla mai exact daca nu ma prezint la ordin ... Leahu Petru Leahu Petru Salutare , ce se intampla mai exact daca nu ma prezint la ordin de chemare pentru clarificarea situatiei militare ? La data respectiva ? Mulțumesc anticipat ! (vezi toată discuția)
Legea 446/2006-pregatirea populatiei pentru apararea patriei carmen bodeanu carmen bodeanu Tinerii cu vîrste intre 22-35 ani,care nu au efectuat nici o pregatire militara,pot fi incorporati(mobilizati)? -si daca da, in ce calitate(rezervist sau ... (vezi toată discuția)