Actuala lege a sănătății a fost modificată semnificativ, potrivit unei ordonanțe apărute la sfârșit de august. Una dintre cele mai importante schimbări stabilite atunci vizează modificarea pachetului minimal de servicii care se acordă persoanelor neasigurate, care va fi completat cu serviciile medicale acordate de medicii de familie. Practic, și cei neasigurați vor putea beneficia de asistenţa medicală primară în cabinetele medicilor de familie. Măsura se va aplica, potrivit unei hotărâri publicate miercuri în Monitorul oficial, începând din următoarea lună celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pentru 2023. Ținând cont că Legea bugetului e deja în vigoare, termenul de la care și persoanele neasigurate vor beneficia de asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie va fi 1 ianuarie 2023.
OG 37/2022, apărută în ultima zi de august, modifică pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prevăzut de
Legea nr. 95/2006, şi
îl completează cu servicii medicale în asistența medicală primară acordate de medicii de familie.
În acest mod se va face, potrivit notei de fundamentare ce a însoțit măsura în faza de proiect,
“alinierea cu pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară acordat persoanelor asigurate”.
Acordarea noului pachet minimal persoanelor neasigurate se va face
"începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pentru anul 2023", după cum apare în
HG 1.540/2022, oficializată miercuri.
Asta înseamnă că măsura se va aplica de la
1 ianuarie 2023, dacă e să ținem cont de faptul că Legea bugetului de stat pentru anul 2023 a intrat în vigoare deja.
Acest termen a fost confirmat și de reprezentanții Guvernului. Mai exact, după cum apare în
comunicatul emis de Executiv după încheierea ședinței de luni,
"totodată s-au introdus în actul normativ și unele prevederi noi cu aplicare de la 1 ianuarie 2023. Astfel, se extinde pachetul minimal de servicii care se acordă în asistenţa medicală primară persoanelor care nu fac dovada calității de asigurat (...)".
Hotărârea de față mai stabilește și că valabilitatea pachetelor medicale pentru 2021-2022 va fi
prelungită până în martie 2023.
Potrivit ordonanței apărute în vară, când vine vorba despre cei care nu sunt asigurați, serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii vor fi aceleași cu cele cuprinse în pachetul de servicii de bază, cu excepția serviciilor adiționale şi a unora dintre activităţile de suport.
Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistența medicală primară, persoanele care nu pot face dovada calității de asigurat
vor avea obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie.
Pe de altă parte, persoanele neasigurate, dar care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, vor trebui să se reînscrie pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales, după cum scrie în ordonanță.
Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat înscrise pe lista unui medic de familie vor putea să îşi schimbe medicul de familie ales numai după expirarea a cel puţin șase luni de la data înscrierii pe lista acestuia.
Potrivit notei de fundamentare,
“astfel, cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (medicii de familie) pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară”.
În prezent, după cum apare în Legea 95/2006, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, și de alocația de hrană astfel cum a fost stabilită.
Apoi, potrivit regulilor actuale, pachetul minimal de servicii cuprinde servicii de îngrijire a sănătății, medicamente și materiale sanitare numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lăuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară.
Comentarii articol (8)