Matt Sanders, psiholog pediatru din Australia, profesor la Universitatea din Brisbane, a povestit pentru mamamia.com.au care sunt cele mai întâlnite trei fraze pe care părinții și le spun și care le fac viața mai grea.
Fraza nr. 1: Este doar o fază
Este foarte adevărat că de-a lungul vieții comportamentul copiilor se schimbă vizibil și că fiecare vârsta are provocările sale. În acest context, este important ca părintele să recunoască că anumite tipuri de comportament nu sunt specifice copiilor și nu sunt necesare dezvoltării lor.
Să explici tot timpul că micuțul tău de doi ani are tantrumuri pentru că așa au toți copiii la această vârstă înseamnă că nu vezi esențialul. Da, mulți dintre copii au tantrumuri, dar nu toți, iar cei care le au de multe ori nu le depășesc, ele transformându-se la alte vârste în alte probleme de comportament. Dacă tot repetăm aceeași poveste nu înseamnă că ea va deveni automat și adevărată.
Psihologul aduce în discuție cazul unei mame care îi tot spunea că băiețelul ei de trei ani este într-o fază în care bate toți copiii de la locul de joacă și nu era deloc îngrijorată de acest lucru. Părinții copiilor care i-au căzut victime nu avut aceeași părere. Mama a realizat abia după doi ani că băiatul ei are o problemă serioasă și a cerut ajutor de specialitate. Dacă ar fi acționat din timp lucrurile ar fi fost mai simple pentru toată lumea.
Fraza nr. 2: Este doar vina mea
Unii părinți tind să își asume întreaga vinovăție atunci când copiii lor au probleme de comportament. Ei se învinovățesc pentru aproape orice și de cele mai multe ori cad în depresii severe. Adevărul este că unii copii sunt mai greu de crescut decât alții. Sunt cazuri în care nu mănâncă, plâng excesiv de mult, nu dorm. În aceste situații părinții nu prea au ce să facă.
Pe măsură ce copiii cresc sunt aspecte ale caracterului lor care nu mai țin de noi și pe care nu putem sa le influențăm. Parintii nu pot controla ce se întâmplă într-o sala de clasă sau la un loc de joacă. Influențele din exterior, fie că vorbim despre media, bunici, prieteni, sau pur și simplu personalitatea copiilor le pot marca modul de a se comporta.
Nu putem controla ce se întâmplă într-o sală de clasă sau la un loc de joacă, prietenii pe care și-i aleg, influența media sau interacțiunile pe care le au cu oamenii din exteriorul familiei. Învinovățirea poate fi distructivă. Din cauza ei putem ajunge să nu putem să facem schimbări în rutina noastră care să ne ajute să gestionăm mai bine situația. Sfatul psihologului este să fim mai blânzi cu noi înșine.
Fraza nr. 3: Face totul intenționat ca să mă enerveze
Chiar dacă nu spui cu voce tare, sunt toate șansele să gândești acest lucru. Totuși, puțini copii cu probleme de comportament pot explica de ce au făcut anumite acțiuni.
Majoritatea copiilor nu știu de ce se poartă urât și dacă îi întrebi nu vor ști ce sa spună.
Poate fi ceva greșit în modul în care comunicarea se face în familia voastră și nu neapărat faptul că cel mic vrea să te provoace sub orice formă. Ar trebui să urmărești momentul zilei în care situația scapă de sub control pentru a vedea dacă nu cumva este ceva care duce la acele manifestări. Poate copilul este obosit, flămând sau plictisit. Oricum, este puțin probabil sa fie un act deliberat pentru a te enerva pe tine.
Dacă recunoști în sinea ta că este imposibil ca cel mic să se comporte problematic doar ca să te enerveze, atunci situația este pe punctul de a se rezolva. Dacă nu, atunci ar trebui sa schimbi strategia.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)