Noul cadru legal al relației dintre persoanele fizice și juridice și Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) prevede introducerea în premieră a unei proceduri prin care societățile să poată fi înființate în totalitate online. Procedura actuală de înființare a companiilor se poate derula numai parțial online.
Noua Lege a ONRC (
nr. 265/2022) se va aplica din
26 noiembrie 2022. Iar una dintre principalele schimbări aduse de actul normativ este posibilitatea de
a derula exclusiv online toate formalitățile necesare pentru
înființarea unei societăți.
În prezent, procedura se poate derula online numai în parte, așa cum reiese din analizarea Legii vechi a ONRC (
nr. 26/1990) și a normelor sale procedurale (
Ordinul Ministerului Justiției nr. 2.594/2008).
Mai precis, cererea de înmatriculare și documentele anexate la aceasta pot fi transmise online, semnate electronic calificat, fie prin e-mail, fie prin portalul de servicii al ONRC. Totuși,
certificatul de înregistrare se emite și apoi se înmânează numai în format tipărit - fie la ghișeu (solicitantului sau împuternicitului) fie prin poștă.
Conform Legii noi a ONRC, procedura se va putea derula în totalitate online. De fapt, în document apare și o definiție expresă a procedurii de constituire online:
„procedura de constituire a unei societăți în care încheierea actului constitutiv și înregistrarea în registrul comerțului se derulează integral prin mijloace electronice”. În acest proces,
„rolul principal” îl va avea semnătura electronică calificată.
Astfel, cererea de înmatriculare și documentele anexate la aceasta vor putea fi transmise online, semnate electronic calificat, fie prin e-mail, fie prin portalul de servicii al ONRC. Actele se vor transmite fie direct în format electronic, semnate electronic calificat, fie în copie certificată prin semnătură electronică calificată.
Actul constitutiv, de exemplu, va putea fi întocmit direct în format electronic, semnat electronic calificat de toți fondatorii sau de reprezentanții lor (folosind un model oficial al autorităților).
Apoi,
certificatul de înmatriculare se va putea emite, la cerere, și în format electronic, semnat electronic calificat. Iar comunicarea acestuia se va face direct prin e-mail. Acest lucru nu este posibil în momentul de față. Desigur, se va putea obține ulterior, la cerere, în orice moment, o copie tipărită a certificatului de înmatriculare.
Există posibilitatea ca
registratorul din cadrul ONRC să ceară prezența fizică înainte de admiterea cererii, însă numai în situații excepționale.
Chiar dacă Legea 265/2022 se va aplica de la finalul lunii noiembrie,
pentru operaționalizarea prevederilor sale este nevoie și de norme date prin mai multe ordine ale Ministerului Justiției. Există termene precise în care trebuie date normele, însă rămâne de văzut dacă acestea vor veni în timp util sau cu întârziere.
Comentarii articol (0)