ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Dacă e-Transport nu funcționează, declararea unui transport de bunuri riscante se face ulterior
Pentru a evita blocarea activității comercianților atunci când sistemul e-Transport are probleme de funcționare, autoritățile au introdus recent o procedură specială prin care declararea transporturilor de bunuri riscante se face ulterior, chiar dacă vehiculele au și ajuns la destinație. Atenție, însă, pentru că firmele care ratează termenul special de raportare vor risca amenzi de până la 100.000 de lei.
Articolul continuă mai jos
Practic, măsura introdusă prin
OUG 132/2022, care se aplică din
30 septembrie 2022, implică posibilitatea de
a derula un transport rutier de bunuri riscante fără a deține codul UIT obligatoriu (vezi punctele 8 și 13 ale articolului I).
„În situația în care, la punerea în mișcare a mijlocului de transport încărcat cu bunuri cu risc fiscal ridicat sau pe parcursul desfășurării transportului, Sistemul RO e-Transport nu este funcțional, obligația de declarare (...), respectiv de actualizare (...) se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului”, scrie în document.
În situațiile în care
e-Transport, care e disponibil în Spațiul Privat Virtual al Fiscului, nu funcționează, obligațiile de declarare și actualizare trebuie îndeplinite, așa cum prevede ordonanța,
„până la sfârșitul următoarei zile lucrătoare repunerii în funcțiune a sistemului, inclusiv pentru transporturile încheiate.”În acest sens, autoritățile urmează să publice online, pe site-ul Fiscului și pe cel al Ministerului Finanțelor, perioadele în care e-Transport nu este funcțional.
Obligația de declarare indicată mai sus este cea de la alineatul 1 al articolului 8 din Ordonanța e-Transport (OUG 41/2022). Adică, în esență, obligația de a declara în avans că urmează să se facă un transport de bunuri riscante pentru a obține acel cod UIT. Obligația de actualizare amintită este o chestiune nou-introdusă -
actualizarea informațiilor legate de vehiculul de transport, atunci când acestea se modifică în perioada de valabilitate a codului UIT.
Operatorii economici
care vor rata termenul de raportare de mai sus, după ce obligațiile de declarare și actualizare au fost suspendate, vor risca amenzi drastice din partea autorităților. Sumele vor fi
între 10.000 și 50.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau
între 20.000 și 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Regimul sancționatoriu se va aplica, însă, de la
1 ianuarie 2023.
De ce au introdus autoritățile această procedură specială de declarare și actualizare a datelor transporturilor de bunuri riscante? Deoarece, în urma observațiilor mediului de afaceri, și-au dat seama că forma inițială a Ordonanței e-Transport nu acoperea și perioadele de nefuncționare ale sistemului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.