ACCES GRATUIT
UPDATE: E oficial: Parlamentarii nu și-au majorat indemnizațiile, dar există majorări pentru aleșii locali
Legea pentru aprobarea OUG 115/2022, oficializată marți, stabilește majorarea indemnizațiilor aleșilor locali. Inițial, Senatul decisese, printr-un amendament adus proiectului ce a devenit acum lege, o creștere a salariilor parlamentarilor, dar deputații au eliminat amendamentul respectiv, astfel că măsura nu va ajunge să se aplice.
Articolul continuă mai jos
Amendamentele introduse
de Senat la
proiectul de lege pentru aprobarea OUG 115/2022 prevedeau o majorare a indemnizațiilor primite de demnitarii publici, categorie în care intră parlamentarii, membrii Guvernului și aleșii locali, pe de o parte, precum și pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Serviciilor Parlamentului, Serviciului Legislativ și Administrației Prezidențiale, pe de altă parte.
Totuși, la trecerea prin Camera Deputaților,
Comisia de muncă a restrâns personalul vizat de majorarea salarială, rămânând
doar aleșii locali - primarii, viceprimarii, precum și președinții și vicepreședinții consiliilor județene. Aceștia vor avea, începând cu 1 noiembrie 2022, salarii brute egale cu coeficientul aferent funcției înmulțit cu salariul minim brut din 2021.
Toate
măsurile sunt acum oficiale, după ce actul normativ care le conține,
Legea 103/2023, a fost publicată marți în Monitorul Oficial. Noua lege se va aplica de vineri.
Majorarea indemnizațiilor aleșilor locali este motivată de deputații care au introdus amendamentul prin faptul că salarizarea personalului din cadrul primăriilor se limitează la nivelul indemnizației de viceprimar,
"ca atare, este necesară majorarea acestei indemnizații pentru a putea majora și salariile personalului din cadrul aparatelor de lucru ale primăriilor".
Prin
OUG 115/2022 Guvernul a decis ca
toți bugetarii care nu au ajuns încă la salariile din grilele prevăzute pentru 2022 să beneficieze de o creștere salarială egală cu o pătrime din diferența între salariul din grilă și salariul actual. Majorarea s-a aplicat salariului aferent lunii august. Aceste prevederi nu au fost modificate prin proiectul de lege pentru aprobarea OUG-ului, ci s-a introdus o prevedere prin care fondurile pentru majorările salariale ale personalului sanitar să se facă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)