Cum arată tabloul salarial al celor care plătesc aceste decizii?
Important: graficul de mai jos conține salariile din economia reală – fără administrație: singurul lucru comun este salariul mediu la nivel național: îndeobște tras în sus de salariile din administrație.
Calculele din grafic au fost realizate pe baza datelor furnizate de Inspecția Muncii, la solicitarea CursDeGuvernare, și reprezintă: numărul de contracte de muncă active, cu normă întreagă, încadrate în plafoane salariale din 500 în 500 de lei, începând cu salariul minim.
Datele de la Inspecția Muncii sunt cele înregistrate în Registrul General de Evidență a Salariaților în format electronic, în care nu sunt incluși anumiți angajați de la stat.
”Menționăm că nu fac obiectul declarării în registru unele categorii de lucrător, care sunt, însă, evidențiate la Agenția Națională de Administrare Fiscală, cum ar fi: funcționarii publici, militarii, personalul din justiție etc”, se arată în răspunsul transmis de Inspecția Muncii.
Mai puțin de 15% din salariați câștigă peste salariul mediu național
Salariul mediu brut este salariul mediu brut național calculat de INS pentru luna iunie 2022, respectiv 6.413 lei. Este important de precizat că acesta reprezintă o medie la nivelul tuturor angajaților din România, inclusiv a celor din administrația publică.
Practic, doar 14,8% dintre salariații cu normă întreagă din economia României câștigă peste 6400 de lei brut.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)