În cadrul înregistrărilor în Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) vor fi incluse și imobilele din zonele fostelor cooperative, chiar dacă pentru acestea nu au fost emise încă titluri de proprietate, dar posesorii actuali care au terenurile plătesc taxe și impozite pentru ele și sunt cunoscuți de comunitate ca fiind proprietari de fapt. Modificarea va fi inclusă în Legea cadastrului printr-o propunere legislativă care a primit marți votul decisiv al deputaților.
Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 va fi modificată pentru a permite, în cadrul înregistrărilor sistematice, cum este PNCCF, să poată fi notate și posesiile asupra imobilelor din zonele fostelor cooperative pentru care, din diverse motive, nu există titluri de proprietate, dar pentru care sunt cunoscuți posesorii actuali care au terenul declarat în registrul agricol, plătesc taxe și impozite și sunt cunoscuți în comunitate ca proprietari de fapt.
"Oricum, posesia se poate contesta conform legii, timp de 3 ani, în eventualitatea apariției unor neconformități", se indică în
motivarea amendamentului introdus de deputați într-o
propunere legislativă, care a trecut marți de votul parlamentarilor.
În prezent, cadastrarea gratuită este posibilă doar pentru imobilele pentru care s-au emis titluri de proprietate, dar fără identificarea topo-cadastrală a parcelelor care au făcut obiectul retrocedării.
O altă modificare ce va fi adusă cadrului normativ face referire la faptul că pentru construcțiile realizate înainte de 1 august 2001 se va face intabularea, în lipsa autorizației de construire, în baza certificatului de atestare fiscală prin care se demonstrează plata dărilor la stat, precum și a documentației cadastrale (prevederi actuale),
"cu condiția ca titularul de rol fiscal asupra construcției să fie și titularul de drept real sau în favoarea acestuia să fie notată posesia asupra terenului" - amendament introdus.
Noutatea ar fi utilă, spun deputații, pentru intrarea în legalitate a cetățenilor.
În plus, pentru înregistrarea în cadastru și cartea funciară la cererea persoanelor interesate, dacă suprafața terenului din măsurători este mai mare (cu până la 15% în cazul terenurilor din intravilan și 5% pentru cele extravilane) decât cea din documentele oficiului teritorial, procesul verbal de vecinătate, care stă la baza înscrierii alături de istoricul de rol fiscal și certificatul de atestare fiscală unde este trecută suprafața din măsurătorile cadastrale, va trebui, în curând, semnat de proprietarii, concesionarii, administratorii, titularii dreptului de folosință (cu titlu oneros sau gratuit) sau cei care dovedesc posesia în temeiul unui act juridic sau administrativ al imobilului vecin.
"În fapt, aceste persoane sunt cele mai în măsură să certifice raporturile de vecinătate, posesia asupra imobilului, precum și situația tehnică cu privire la amplasament, constatată de persoana autorizată care efectuează măsurătorile cadastrale", sunt de părere deputații.
De asemenea, deputații au decis, ca pe întreaga derulare a PNCCF, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și instituțiile subordonate să fie exceptate de la actul normativ prin care s-a decis
suspendarea angajărilor la stat până la finalul lui 2022.
Pe de altă parte, deputații au decis ca, din 2023, ANCPI să asigure fondurile necesare continuării PNCCF pentru un număr de trei unități administrativ teritoriale (UAT) din cadrul fiecărui județ, nominalizate de către consiliile județene.
Măsura care va fi introdusă în Legea cadastrului limitează activitatea de cadastrare gratuită în condițiile în care Guvernul, prin HG 836/2022, a decis, în vară,
prelungirea PNCCF până la finalizarea tuturor acestor activități, fără a exista o limitare privind UAT-urile, cum va fi introdusă de propunerea legislativă de față.
Prelungirea PNCCF de către Guvern a venit în contextul în care, din 2015 și până în vara lui 2022, doar circa jumătate dintre imobilele din România au fost cadastrate. Asta înseamna că era puțin probabil ca în până la finalul lui 2023 prin PNCCF s-ar putea acoperi cealaltă jumătate.
Atenție! Propunerea legislativă nu este încă în vigoare. Ea trebuie să fie promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)