ACCES GRATUIT
UPDATE: E oficial: Va fi posibilă finanțarea mai multor tipuri de investiții din zona montană
O parte dintre investițiile ce vizează zona montană vor putea primi finanțări de la stat în acest an, potrivit unor hotărâri publicate marți în Monitorul oficial. Mai exact, este vorba despre investiții în zona montană pentru înființarea stânelor, centrelor de colectare și prelucrare a laptelui sau centrelor de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, ciupercilor ori a plantelor medicinale şi aromatice. Finanțările se vor putea cere doar după ce se va oficializa câte un ghid pentru fiecare program în parte.
Articolul continuă mai jos
Hotărârile oficializate marți, în număr de trei, stabilesc, de fapt,
scheme de finanțare pentru trei tipuri de investiții:
- înființarea stânelor montane (HG 1.239/2022) - valoarea maximă a proiectului: 300.000 de lei, din care 50% reprezintă ajutor de stat şi 50% reprezintă cofinanțarea beneficiarului;
- înființarea centrelor de colectare și/ sau prelucrare a laptelui în zona montană (HG 1.238/2022) - valoarea maximă a proiectului: 500.000 de lei, din care 40% reprezintă ajutor de stat;
- înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/ sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/ sau de cultură în zona montană (HG 1.240/2022) - valoarea maximă a proiectului: 600.000 de lei, din care 40% reprezintă ajutor de stat.
Cele trei programe se vor derula
până la sfârșitul anului 2022, plățile aferente urmând să se facă până în 29 decembrie 2023. Autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenţia Naţională a Zonei Montane.
Totuși, chiar dacă programele au fost oficializate, cererile se vor putea depune doar
după deschiderea sesiunii de depunere, respectiv la zece zile de la data publicării ghidului solicitantului pentru fiecare dintre cele trei programe.
Potrivit regulilor stabilite recent, beneficiari ai programelor vor putea fi:
- persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
- grupuri de producători;
- cooperative agricole;
- persoane juridice;
- persoane juridice care desfășoară activități în agricultură și/sau industria alimentară.
Pentru a putea primi bani de la stat, beneficiarii eligibili vor trebui, în cazul a două programe de investiții, să îndeplinească o condiție specifică. Mai exact, să fie crescători de animale, în cazul programului de investiții pentru înființarea stânelor montane, sau să fie producători de lapte din zona montană, precum și producători agricoli din zona montană, în cazul programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/ sau prelucrare a laptelui.
În cazul programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/ sau a plantelor medicinale şi aromatice nu există o condiție specifică.
În plus, beneficiarii celor trei programe vor trebui să îndeplinească și următoarele condiții:
- să își desfășoare activitatea în zona montană;
- să acceseze investițiile o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a programului;
- să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 - 2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile.
„Prin aprobarea în Guvern a unui pachet de trei acte normative operaționalizăm Programul de susținere a zonei montane și demarăm ajutorul atât de așteptat de cei care se îngrijesc de generații să valorifice potențialul fantastic de dezvoltare al muntelui. Punem la dispoziția fermierilor și producătorilor un total de aproape 220 de milioane de lei pentru înființarea de stâne, centre de colectare lapte sau de prelucrare a laptelui, precum și centre de colectare fructe de pădure și ciuperci ori plante medicinale și aromatice, pe scurt, investim în producția românească pentru a oferi țării cât mai multe produse de calitate, iar oamenilor care locuiesc în zona montană locuri de muncă și oportunități de dezvoltare a afacerilor”, a declarat acum câteva zile, cu ocazia adoptării celor trei programe, Petre Daea, ministrul agriculturii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)