Plafonarea prețurilor a fost „cea mai contencioasă” problemă abordată la Luxemburg, în timp ce „s-a navigat mult mai liniștit” în negocierile privind achiziția comună de gaze, potrivit unui diplomat citat de Euractiv.
Taberele sunt relativ egale numeric: una în favoarea unor măsuri de plafonare (unde este Franța), cealaltă pentru evitarea acestora (unde este Germania). Plafonarea prețurilor nu ar fi binevenită fie pe motiv că ar crește consumul de gaze și dependența, fie că cererea UE va deveni necompetitivă la nivel global.
România vrea plafonare, mai ales pentru producția de electricitate
„România (…) consideră că implementarea unui mecanism (de corecție a prețurilor de tranzacționare a gazului în caz de nevoie) ar trebui să fie flexibilă și rapidă pentru a atinge obiectivul european de reducere a prețului la gaze”, spune comunicatul Ministerului Energiei, reprezentat la Luxemburg de secretarul de stat Dan Drăgan.
Totodată, „pe termen mediu, România, alături de alte state membre, și-a reafirmat susținerea pentru o plafonare a prețului la toate tranzacțiile cu gaze naturale pe piața europeană, măsură ce ar include gazul utilizat pentru producerea de energie electrică, pentru încălzire și pentru aplicații industriale”.
„România a solicitat elaborarea de către Comisia Europeană a unui astfel de mecanism cât mai curând pentru a obține o reducere efectivă a prețurilor precum și modificarea design-ului pieței de energie electrică pentru a permite decuplarea prețului la gazul natural de prețul energiei electrice”, mai spune Ministerul Energiei.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)