Eurostat: România, Bulgaria și Ungaria, țările din UE cu cel mai mic salariu mediu în 2021
În 2021, salariul mediu anual ajustat pentru angajaţii cu normă întreagă din Uniunea Europeană era de 33.500 euro, arată datele publicate în premieră luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Anul trecut, în rândul statelor membre UE, cel mai ridicat salariu mediu anual ajustat full-time era în Luxemburg (72.200 euro), Danemarca (63.300 euro) şi Irlanda (50.300 euro), iar cel mai redus în Bulgaria (10.300 euro), Ungaria (12.600 euro) şi România (13.000 euro).
Directiva UE privind „Cartea albastră” prevede folosirea acestui indicator pentru determinarea salariului mediu anual brut pentru fiecare stat membru UE şi acordarea permiselor de lucru pentru angajaţii cu înaltă calificare.
Guvernul a aprobat, luni, printr-un proiect de lege, semnarea acordului de sprijin între statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Astăzi, Guvernul, la propunerea Ministerului Energiei, a aprobat proiectul de lege privind semnarea acordului de sprijin între statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă, urmând ca Parlamentul să aibă spre aprobare semnarea acestui acord”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
El a precizat că, potrivit estimărilor, Unitatea 3 de la Cernavodă ar urma să intre în exploatare la finalul anilor 2030, iar un an mai târziu Unitatea 4, potrivit Agerpres.
România, alături de o mare parte dintre statele membre, a susţinut luni la reuniunea Consiliului Energiei implementarea unui plafon suficient de scăzut astfel încât să contribuie la stabilizarea preţului la gaze la valori rezonabile, cu impact direct asupra competitivităţii industriei şi asupra suportabilităţii preţului la nivelul consumatorilor finali, informează Ministerul Energiei într-o postare pe Facebook.
Potrivit sursei citate, plafonul agreat de miniştri este de 180 de euro/MWh, plafon care se activează în anumite condiţii de preţuri excesiv de mari. Mecanismul se va putea aplica şi altor burse europene, în funcţie de evaluările ESMA, ACER şi ale Comisiei Europene.
Obiectivul avut în vedere de acest mecanism este prevenirea unor episoade de preţuri excesiv de mari, precum cele din luna august 2022, fără a afecta securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale şi funcţionarea pieţelor financiare.
Comentarii articol (0)