Terenul arabil din România, mai scump decât în Franța. Unde se găsește cel mai scump hectar în UE
Terenul arabil s-a scumpit în România față de anul trecut și costă mai mult decât în alte țări UE, precum Bulgaria, Ungaria sau chiar Franța. În schimb, un hectar de teren arabil în România este de aproape zece ori mai ieftin decât în Olanda, țară în care această resursă este extrem de limitată.
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană în anul 2021 varia între 3.661 de euro în Croaţia şi 47.290 de euro în Luxemburg, arată datele publicate miercuri de Eurostat, potrivit Agerpres.
Însă Eurostat subliniază că această diferenţă este posibil să fie chiar mai mare, deoarece pentru 2021 nu sunt disponibile date pentru toate statele membre, iar în 2020 preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Ţările de Jos a fost de 71.225 de euro.
În cazul României, preţul mediu al unui hectar de teren arabil era de 7.601 euro anul trecut, în creştere faţă de 7.163 de euro în 2020.
Unde sunt cele mai mari prețuri în România
În cazul României, cele mai mari preţuri la terenuri arabile sunt în regiunea Bucureşti-Ilfov (10.707 euro pentru un hectar), iar cele mai mici în regiunea Nord-Vest (6.206 de euro pentru un hectar). În ambele cazuri, preţurile sunt mai mici decât în 2020.
Uniunea Europeană a decis să sprijine cu 616 milioane de euro 35 de proiecte care vor permite investiţii în infrastructuri cheie care pot fi utilizate atât în scop civil cât şi militar, printre acestea aflându-se şi infrastructura feroviară din Portul Constanţa şi construirea podului peste Prut de la Ungheni, informează Agerpres.
Printre cele 35 de proiecte selectate se numără şi modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa, etapa 1 Valu lui Traian, care va beneficia de o finanţare de la UE în valoare de 43,5 milioane de euro precum şi proiectarea şi construirea podului peste Prut de la Ungheni, care va beneficia de o finanţare de 16,4 milioane de euro.
O bună parte din bani vor merge către Germania, care va primi aproximativ 155 de milioane de euro pentru a-şi extinde reţeaua feroviară pentru utilizare militară.
România, alături de o mare parte dintre statele membre, a susţinut luni la reuniunea Consiliului Energiei implementarea unui plafon suficient de scăzut astfel încât să contribuie la stabilizarea preţului la gaze la valori rezonabile, cu impact direct asupra competitivităţii industriei şi asupra suportabilităţii preţului la nivelul consumatorilor finali, informează Ministerul Energiei într-o postare pe Facebook.
La reuniunea de la Bruxelles, organizată în contextul discuţiilor la nivel european pe tema măsurilor de ameliorare a efectelor crizei energetice, a participat din partea României secretarul de Stat, Dan Drăgan.
Potrivit sursei citate, plafonul agreat de miniştri este de 180 de euro/MWh, plafon care se activează în anumite condiţii de preţuri excesiv de mari. Mecanismul se va putea aplica şi altor burse europene, în funcţie de evaluările ESMA, ACER şi ale Comisiei Europene.
Comentarii articol (0)