Măsura trebuia operaționalizată prin legislația secundară pentru ca lista albă să poată fi publicată efectiv. În acest sens, ANAF a oficializat, pe 1 noiembrie 2022, Ordinul 1.923/2022, care conține condițiile de îndeplinit, de către persoanele juridice, pentru a fi incluse pe lista contribuabililor corecți.
Conform unui comunicat din 3 noiembrie 2022, ANAF a publicat deja prima listă albă - cea pentru trimestrul al treilea din 2022, care este disponibilă aici și care include 571.300 de contribuabili fără restanțe fiscale. Ulterior, periodicitatea va fi următoarea:
- finalul lunii ianuarie 2023, pentru trimestrul al patrulea din 2022;
- finalul lunii aprilie 2023, pentru trimestrul unu din 2023;
- finalul lunii iulie 2023, pentru trimestrul al doilea din 2023;
- finalul lunii octombrie 2023, pentru trimestrul al treilea din 2023;
- finalul lunii ianuarie 2024, pentru trimestrul al patrulea din 2023 și așa mai departe.
- persoanele juridice au depuse toate declaraţiile fiscale, pe perioada de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei (condiţia se consideră îndeplinită şi dacă, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite prin decizie a ANAF);
- persoanele juridice au achitate la scadență sau la termenul de plată prevăzut de lege obligațiile fiscale principale și accesorii, în trimestrul pentru care se întocmește lista;
- persoanele juridice nu au obligații bugetare restante la data întocmirii listei.
Pe lista contribuabililor corecți figurează strict denumirea persoanei juridice și codul de identificare fiscală.
De menționat că procedura din Ordinul ANAF 1.923/2022 vizează numai creanţele fiscale administrate de Fisc. În cazul creanţelor fiscale administrate de autoritățile locale, procedura trebuie stabilită, la nivelul fiecărei localități, prin hotărâre a consiliului local.
Comentarii articol (0)