Legislaţie incidentă în materia punctului de lucru
*** 1. Codul de Procedură Fiscală al României, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 560 din 24/06/2004
1.1 - ARTICOLUL 26 - Plătitorul
(1) Plătitor al obligaţiei fiscale este debitorul sau persoana care, în numele debitorului, conform legii, are obligaţia de a plăti sau de a reţine şi de a plăti, după caz, impozite, taxe, contribuţii, amenzi şi alte sume datorate bugetului general consolidat.
(2) Pentru persoanele juridice cu sediul în România, care au sedii secundare, plătitor de obligaţii fiscale este persoana juridică, cu excepţia impozitului pe venitul din salarii, pentru care plata impozitului se face, potrivit legii, de către sediile secundare ale persoanei juridice.
1.2 - ARTICOLUL 34 - Competenţa în cazul sediilor secundare
În cazul în care contribuabilul are, potrivit legii, obligaţii de plată la sedii secundare, competenţa teritorială pentru administrarea acestora revine organului fiscal în a cărui rază teritorială acestea se află situate.
1.3 - ARTICOLUL 71 - Declararea filialelor şi sediilor secundare
(1) Contribuabilii au obligaţia de a declara organului fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de 30 de zile, înfiinţarea de sedii secundare.
(2) Contribuabilii cu domiciliul fiscal în România au obligaţia de a declara în termen de 30 de zile înfiinţarea de filiale şi sedii secundare în străinătate.
*** 2. H.G. nr. 1050/2004, Publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 651 din 20/07/2004, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală
2.1 - Referitor la Art. 34: Norme:
34.1. În cazul în care prin lege se stabilesc în sarcina contribuabililor obligaţii de plată la sedii secundare, inclusiv pentru obligaţiile conexe acestora, cum ar fi obligaţii de declarare, obligaţii de depunere de documente, cereri, fişe fiscale, precum şi orice alte obligaţii prevăzute de lege, competenţa teritorială pentru administrarea acestor obligaţii aparţine organului fiscal în a cărui rază teritorială se află sediul secundar.
34.2. Pentru impozitul pe venitul din salarii, datorat de sediul secundar, înregistrat ca plătitor al obligaţiei fiscale la alt organ fiscal teritorial decât al contribuabilului persoană juridică, plătitor este sediul secundar. Plata se face în acest caz la unitatea teritorială a Trezoreriei Statului în a cărei rază se află sediul secundar, documentele de plată cuprinzând obligatoriu şi următoarele informaţii:
a) codul de identificare fiscală şi denumirea persoanei juridice;
b) codul de identificare fiscală al sediului secundar.
2.2 - Referitor la Art. 71: Norme:
71.1. Prin sediu secundar se înţelege o sucursală, agenţie, reprezentanţă sau alte asemenea unităţi fără personalitate juridică, inclusiv de tipul celor definite de art. 8 din Codul fiscal.
71.2. Declararea sediilor secundare se face prin completarea datelor corespunzătoare din declaraţia privind sediile secundare. Declaraţia se depune la organul fiscal competent care va înregistra informaţiile respective în registrul contribuabililor fără a atribui cod de identificare propriu sediilor secundare astfel declarate.
71.3. Contribuabilii care, potrivit legii, au obligaţii de plată la sedii secundare vor înregistra sediile secundare la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află situate acestea, prin completarea şi depunerea declaraţiei de înregistrare fiscală. Declaraţia va fi însoţită de o copie de pe certificatul de înregistrare fiscală a contribuabilului de care aparţine sediul secundar şi de pe dovada deţinerii cu titlu legal a spaţiului.
*** 3. Prevederi legale specifice:
3.1 Sediile secundare care, potrivit legii, NU AU obligaţii de plată – se completează formularul "Declaraţie privind sediile secundare", cod M.F.P. 14.13.01.99/b.
Declaraţia privind sediile secundare se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului care le înfiinţează.
Act normativ: Ordin MFP nr. 1329/2004, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 845 din 15/09/2004, pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului "Declaraţie privind sediile secundare".
3.2 Sediile secundare care, potrivit legii, au obligaţii de plată – se completează formularul "Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru sediile secundare (060)", cod M.F.P. 14.13.01.99/c.
Act normativ: Ordin MFP nr. 1600/2004, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1229 din 21/12/2004, privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 300/2004 pentru aprobarea declaraţiilor de înregistrare a contribuabililor şi a cererii de înregistrare a domiciliului fiscal.
*** 4. A se vedea şi Decizia nr. 9/2004, Publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1273 din 30/12/2004, a COMISIEI FISCALE CENTRALE, privind aplicarea unitară a unor prevederi referitoare la Codul de procedură fiscală, în sesnul că:
Pct. 1 „Pentru contribuabilii persoane juridice la care sediile secundare au efectuat plăţi către bugetul general consolidat, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri ale bugetului general consolidat, folosind codul de identificare fiscală al persoanei juridice, dar au depus declaraţii privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat folosind codul de identificare fiscală propriu sau indicând un cont bugetar necorespunzător, plata obligaţiilor fiscale se consideră ca fiind efectuată în termen de către persoana juridică, fără calcul de obligaţii fiscale accesorii după data efectuării plăţii de către sediile secundare.”