În vară s-a stabilit că ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice este suspendată până la sfârșitul anului, cu excepția concursurilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare înainte de luna iulie. Totuși, prin diverse acte normative, au fost introduse mai multe excepții de la regula ce se aplică din vară.
Pentru a reduce deficitul bugetar excesiv actual, prin diminuarea unor cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice, autoritățile de la noi au venit cu
OUG 80/2022, apărută la jumătatea anului, care stabilește că, în perioada
1 iulie - 31 decembrie 2022, nu se vor organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de la stat.
Excepție se poate face în cazul posturilor unice de la stat, pe care ordonanța le definește ca fiind cele ale căror
“atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilități stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică” sau se află în compartimentele
“în care există numai posturi vacante”, unde se pot organiza, punctual, concursuri sau examene de angajare. Totodată, dacă procedurile de organizare a concursurilor au demarat anterior datei de 1 iulie 2022, demersurile pentru ocuparea posturilor vacante pot continua.
Ordonanța mai stabilește și că,
“în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice”.
Cu toate că se aplică doar până la finalul anului, de la apariția măsurii de “înghețare” a angajărilor de la stat și până în prezent au apărut sau au fost propuse mai multe excepții.
În primul rând, la doar câteva zile de la aplicarea acestei limitări, a fost introdusă, prin
OUG 111/2022, o excepție de la regulile nou-introduse. Mai exact,
se permite organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice, precum și a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ preuniversitar și superior.
Apoi, prin legea de aprobare a OUG 80/2022 (
Legea 287/2022) se introduce posibilitatea ca, prin excepție de la regula instituită în vară, pentru
ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din Camera Deputaților și Senat, indiferent de data vacantării lor, să se poată țină concursuri sau examene. Aceeași excepție a fost introdusă în cazul posturilor din cadrul instituțiilor și autorităților publice pentru personalul care se ocupă exclusiv cu activități în cadrul proiectelor finanțate cu fonduri europene.
Și Guvernul a stabilit, prin memorandumuri aprobate recent, excepții de la “înghețarea” angajărilor la stat pentru mai multe instituții. De pildă,
se pot organiza acum concursuri pentru ocuparea unor
posturi în Inspecția Judiciară,
“pentru deblocarea situației create de lipsa personalului și desfășurarea normală a activității”.
De asemenea, a fost stabilită
aprobarea organizării concursului sau examenului pentru ocuparea unor posturi în Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).
“Justificarea necesității ocupării posturilor mai sus menționate este dată de importanța pe care instituțiile respective o au în ceea ce privește procesul de absorbție a fondurilor europene (AFIR și APIA), precum și de nevoia stringentă de ocupare a posturilor rămase vacante (ANIF), pentru repunerea în funcțiune a stațiilor de pompare, în urma lucrărilor de întreținere și reparații, din cadrul Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România”, după cum a transmis Guvernul la adoptarea măsurii.
Tot atunci, Guvernul a aprobat, printr-un alt
memorandum, recrutarea unui număr de 70 de experți externi, plătiți din fonduri europene, pentru a activa în cadrul unui
call-center al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi și Inspecţie Socială, ce va permite accesul facil al cetățenilor la anumite tipuri de beneficii de asistență socială.
În fine, printr-un
proiect de OUG apărut în vară se propune introducerea unei alte excepții de la înghețarea angajărilor la stat. Este vorba despre Autoritatea Vamală Română, în condițiile în care acolo se dorește suplimentarea numărului posturi
"până la încetarea crizei actuale existente la granița României, generată de conflictul militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, dar nu mai mult de 3 ani".
Comentarii articol (0)