Pentru admiterea la Categoria I a BVB, societatile trebuie sa fi obtinut profit in ultimii doi ani de activitate si sa prezinte un plan de afaceri pentru urmatorii ani.
In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti firmele listate se impart in trei categorii: Categoria I, Categoria a II-a si Rasdaq. Dupa ce Codul Bursier va fi aprobat de CNVM, vom avea la BVB tot trei categorii, dar denumite altfel: Categoria I, Categoria a II-a (de baza) si Categoria Plus.
Conditii pentru Categoria I
Pentru admiterea la Categoria I destinata actiunilor, firma va trebui sa aiba o valoare a capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a 8 milioane de euro. De asemenea, compania trebuie sa fi obtinut profit in ultimii doi ani de activitate si sa prezinte un plan de afaceri pentru cel putin urmatorii doi ani. Pe linga conditiile de mai sus, mai trebuie spus ca societatea trebuie sa indeplineasca si anumite cerinte pentru indicatorii de lichiditate: o rata anuala de tranzactionare de minimum 80% din totalul zilelor in care pot fi operate transferuri cu actiunile emitentului; un numar mediu de cel putin cinci tranzactii pe zi; o valoare medie zilnica a operatiunilor de minimum 25.000 de lei; tranzactionarea anuala a cel putin 3% dintre titlurile prezente pe bursa.
IT-ul, asteptat la cota bursei
Companiile de la Categoria a II-a trebuie sa aiba valoarea capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a doua milioane de euro.
Indicatorii de lichiditate la aceasta categorie sint: o rata anuala de tranzactionare de minimum 40% din totalul zilelor in care pot fi operate transferuri cu actiunile firmei; un numar mediu de cel putin doua tranzactii pe zi; o valoare medie zilnica a operatiunilor de minimum 2.000 de lei; tranzactionarea anuala a cel putin 3% dintre titlurile prezente pe bursa. La Categoria Plus vor fi admise actiuni ale societatilor dinamice, inovatoare si cu potential de crestere din domenii in plina dezvoltare.
Aceste firme vor avea in principiu, in obiectul de activitate, dezvoltarea de tehnologii noi si implementarea acestora in sectoare cum ar fi medicina, biotehnologia, agrotehnologia, telecomunicatiile si informatica, se arata in proiectul Codului Bursei. Admiterea la aceasta categorie este conditionata de un capital de un milion de euro.
Se vor vinde minimum 100 de actiuni
O alta modificare prevazuta de proiectul Codului Bursei este diminuarea marimii lotului (blocului) standard de tranzactionare de la 500 de actiuni la 100 de titluri.
Daca un instrument financiar nu poate fi tranzactionat prin intermediul blocului standard din motive obiective, dimensiunea blocului se stabileste de catre BVB, prin decizia directorului general. Comitetul bursei a luat, la finele lunii iulie, decizia de a reduce nivelul pachetului minim de actiuni care poate fi tranzactionat pe piata regular pentru BRD - Groupe Société Générale si Transelectrica, la 10 actiuni.
Unitatile fondurilor inchise vin la bursa
Tot la BVB se vor putea tranzactiona si unitati ale fondurilor inchise. Este vorba despre acele fonduri ale caror portofolii includ societatile care compun un indice bursier. Se mai spera sa ajunga la bursa titlurile de stat si obligatiunile ipotecare. Obligatiunile pot fi admise la BVB in categoriile I, II si III daca emitentul a incheiat o oferta publica de vinzare efectuata in baza unui prospect aprobat de CNVM. Valoarea imprumutului obligatar trebuie sa fie de minimum 200.000 de euro.
Ce spun viitorii actori ai pietei de capital
Septimiu Stoica, presedintele BVB: "In sapte zile, Codul Bursier ar putea intra in vigoare".
"Speram ca intr-o saptamina Codul Bursier sa intre in vigoare. Mai avem mici probleme de corectat cu CNVM-ul. Acesta este termenul nostru, dar el poate dura putin mai mult", sustine Septimiu Stoica. Presedintele Bursei de Valori Bucuresti ne mai anunta ca in acest moment se are in vedere introducerea la cota bursei a unor fonduri de investitii. "Noi dorim sa aducem cit mai repede in ringul bursier fonduri de investitii la care titlurile sint precum actiunile unei societati listate. Adica se vind si se cumpara de pe bursa. Dar pentru asta trebuie sa existe o concordie mai mare intre entitatile financiare, pentru a ne pune in practica proiectele", ne-a mai declarat Septimiu Stoica.
Eugen Voicu, presedintele Certinvest: "Am putea crea un fond pentru bursa".
Eugen Voicu, presedintele Certinvest, societatea care administreaza patru fonduri de investitii, sustine ca este interesat de crearea unui fond care sa reproduca in portofoliu un anumit indice bursier. "Avantajul listarii unui astfel de fond la bursa este ca oamenii pot cumpara atunci cind bursa scade si pot vinde cind ea se afla pe un maximum. Cum s-ar spune investesc in functie de evolutia pietei, de semnalele date de aceasta. Marele dezavantaj provine din faptul ca, fiind listat la bursa, fondul trebuie sa investeasca doar in actiunile acelor companii care compun indicele bursier si randamentul poate fi mult mai mic decit in cazul unui fond deschis care are la dispozitie si alte pirghii pentru a-si creste randamentul", adauga Voicu.
Iulian Panait, presedinte KTD Invest: "Pachetul de 100 de actiuni va creste lichiditatea".
Presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest, Iulian Panait, considera ca micsorarea pachetului standard de actiuni de la 500 la 100 este o masura buna. "Acum 4-5 ani, pachetul standard de actiuni era de 50. Apoi l-au facut de 500, pentru ca li s-a parut o idee buna celor implicati. Acum se trece la pachetul de 100 de actiuni. In acest caz, actiunile mai scumpe vor deveni accesibile si celor cu bani mai putini. La ora actuala, un pachet de 500 de actiuni pe SIF-uri trece de 1.000 de lei. La 100 de actiuni, suma se reduce la 200 de lei. Personal, cred ca lichiditatea bursei ar putea creste, ceea ce e benefic pentu bursa", adauga Iulian Panait.
Comentarii articol (0)