Deși o decizie internă colectivă ar fi suficientă pentru majorarea salariilor celor plătiți cu minimul brut garantat în plată, se recomandă adesea de către profesioniștii din zona relațiilor de muncă optarea pentru acte adiționale de fiecare dată când crește acest salariu minim. Cum știm deja și avem un act normativ oficial în acest sens, salariul minim va crește de la 1 ianuarie la 3.000 de lei, la fel și cel în construcții, ajungând la 4.000 de lei.
Până la 31 decembrie, așadar, cei care merg pe varianta actelor adiționale ar trebui să profite de acest „efort” și să mai opereze și din modificările implicate de Legea 283/2022 la Codul muncii pe 22 octombrie.
Desigur că ne amintim de răspunsul dat de reprezentanții Inspecției Muncii redacției noastre, conform căruia venirea Legii 283 nu obligă la încheierea de acte adiționale, inspectorii spunând că art. II din această lege obligă la acele informări către angajații care cer asta, printr-o solicitare scrisă, iar că „angajatorul nu are obligația de a încheia acte adiționale pentru comunicarea informațiilor suplimentare salariaților care au contracte individuale de muncă aflate în executare la data intrării în vigoare a actului normativ”.
Răspunsul celor de la Inspecția Muncii a fost primit diferit în practică, de aceiași profesioniști în sfera relațiilor de muncă: pe de o parte, cei care au văzut în acesta un motiv suficient sau o confirmare pentru ideea că nu e nevoie de adiționale, însă alții au recomandat încheierea de acte adiționale tocmai pentru că asta este în avantajul ambelor părți. Vorbim de aspecte ale raportului de muncă pe care Codul le impune obligatoriu în cuprinsul contractelor, iar această situație generată de Legea 283 nu ar trebui să facă excepție.
Totodată, deși am putea crede că răspunsul reprezentanților Inspecției Muncii ar trebui să reprezinte o idee susținută unitar la nivelul tuturor inspectoratelor din țară, e nu doar foarte probabil, dar deja se întâmplă să fie privit în mod diferit în teritoriu. De pildă, pe un grup de discuții dedicat relațiilor de muncă, este adus în discuție un control recent al inspectorilor de muncă unde concluzia a fost că modificările aduse de Legea 283 pe cuprinsul contractului de muncă, acum că avem și noul model al acestuia oficializat, trebuie să se reflecte în toate contractele în derulare la momentul venirii Legii 283, iar că informarea din art. II este cu totul „altă chestiune”. Cât de corectă este abordarea diferită în teritoriu este, de asemenea, „o altă chestiune”. Dar merită menționat că inspectorii, dacă vor vrea să vadă aceste acte adiționale, nu vor amenda angajatorul din prima, ci vor da un termen de conformare - așadar, încheierea lor pare mai mult o chestiune de timp (o facem acum sau mai încolo, când suntem forțați?).
Art. II din Legea 283 nu se referă decât la unele dintre noutățile aduse de această lege - acesta ar fi un motiv pentru care ar trebui să tratăm răspunsul celor de la Inspecția Muncii cu grijă. Am discutat, pe larg, despre care dintre modificările aduse de Legea 283 ar implica acte adiționale la contractele în derulare la 22 octombrie și am văzut că, de fapt, nici nu ar trebui modificate toate contractele în derulare pentru că nu ar fi oricum cazul să se întâmple asta. De pildă, la modificările privind mobilitatea muncii, precizarea dacă deplasarea este asigurată sau decontată de către angajator e posibil să se fi regăsit deja în unele dintre contractele în derulare. Dacă nu, atunci aceasta ar necesita actul adițional încheiat în perioada aceasta. De asemenea, la componentele venitului angajatului - suportarea unor asigurări, contribuții facultative și diverse beneficii extrasalariale. Dacă toate aceste chestiuni „extra” se regăsesc doar la nivelul regulamentelor interne, e vădit necesară modificarea contractelor în derulare.
În concluzie, efortul și birocrația implicate de actele adiționale pentru majorarea salariilor minime ar trebui să fie folosit și pentru includerea elementelor noi, conform modelului actual de contract de muncă, prevăzut în Ordinul MMSS nr. 2171/2022.
Util: Noul model-cadru al contractului individual de muncă - opt aspecte importante din cuprinsul lui
Comentarii articol (1)