Mai exact, România asigură 8% din producția de grâu și 20% din cea de porumb, unde suntem al doilea cel mai mare producător din UE.
În ceea ce privește producția de legume, România nu excelează. Cei mai mari producători europeni de legume proaspete au fost Spania (24,2 % din producția recoltată în UE în 2021) și Italia (20,6%). Niciun alt stat european nu a reușit să se apropie de o producție de două cifre.
România apare însă pe harta europeană a fructelor, având cea mai mare producție din UE de prune, de 51,4%.
Majoritatea animalelor din UE sunt deținute în doar câteva state membre ale UE. Spania deținea aproximativ un sfert din populația de porci (24,3%), ovine (25,1%) și caprine (22,7%) din UE în 2021, în timp ce Grecia avea o pondere similară (24,9%) din populația de caprine a UE și Franța de 22,9% din populația bovină.
România a avut al doilea cel mai mare număr de oi și al treilea cel mai mare număr de capre din UE.
Valoarea adăugată
Valoarea totală a producției industriei agricole a UE (în prețuri de bază) a fost de 449,5 miliarde EUR în 2021, iar valoarea adăugată brută a fost de 189,4 miliarde de euro.
Intrările de produse care sunt utilizate (consumate) într-un proces de producție, cum ar fi îngrășămintele, pesticidele, semințele, hrana pentru animale, energia și serviciile veterinare, sunt denumite consum intermediar. Costul acestor inputuri pentru industria agricolă europeană s-au ridicat la 260,2 miliarde de euro. Diferența dintre valoarea producției și costul consumului intermediar este valoarea adăugată prin procesele de producție (în acest caz agricole).
Între 2006 și 2021, valoarea adăugată brută în industria agricolă din UE a crescut cu 34,7% în termeni de preț curent, reflectând o creștere de 43,7% a valorii producției compensată într-o oarecare măsură de o creștere cu 51,1% a costurilor consumului intermediar.
Performanța României
Șase state membre, respectiv Lituania, Irlanda, Ungaria, Cehia, Letonia și România și-au dublat valoarea adăugată în industriile agricole între 2006 și 2021.
În 2021, valoarea adăugată din industria agricolă a UE a fost echivalentă cu 1,3% din produsul intern brut (PIB).
Raportul dintre valoarea adăugată a industriei agricole și PIB în 2021 a fost semnificativ mai mare în România (4,2%), Bulgaria (3,5%) și Grecia (3,3%) decât în oricare dintre celelalte state membre ale UE.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)