Legea apărută recent aduce modificări importante în susținerea programului național de consolidare a construcțiilor cu risc seismic, cu scopul măririi gradului de siguranță al românilor în caz de cutremur.
Calendarul evaluării vizuale a imobilelor din punct de vedere al riscului seismic
Evaluarea vizuală rapidă din punct de vedere tehnic a clădirilor din întreaga țară este un prim pas spre identificarea construcțiilor slabe și, astfel, a consolidării imobilelor - adevărate pericole pentru societate în cazul unui cutremur de pământ.
Acest tip de analiză a structurii construcțiilor se va face conform următorului calendar, stabilit în funcție de regimul de proprietate a clădirilor.
1 ianuarie 2024 - 1 noiembrie 2024
Această primă perioadă de evaluare se va aplica pentru:
- construcțiile cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice și pentru cele cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic;
- clădirile de interes și utilitate publică aflate în patrimoniul instituțiilor publice.
1 ianuarie 2025 - 1 iunie 2026
În schimb, dacă ne referim la clădirile a căror destinație principală este cea de locuință, în cadrul cărora pot sau nu să fie amenajate spații publice, cu etaje și sau pod/ mansardă, toți primarii din țară sunt obligați să declanșeze această evaluare vizuală la 1 ianuarie 2025 și să o încheie până la 1 iunie 2026.
În același interval (1 ianuarie 2025 - 1 iunie 2026) va trebui făcută și expertizarea tehnică a construcțiilor cu destinația de lăcașuri de cult care au fost construite înainte de anul 1978.
Evaluarea vizuală rapidă - un mijloc de protecție a cetățenilor
Evaluarea vizuală rapidă a clădirilor este, potrivit Metodologiei de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, aprobată prin Ordinul 3.231/2022, „o procedură de evaluare seismică simplă, fără analiză inginerească de detaliu, şi are la bază informaţii privind: efectul cutremurelor din trecut asupra fondului construit, rezultatele cercetărilor din domeniul riscului seismic, evoluţia reglementărilor tehnice de proiectare seismică, evoluţia practicii de proiectare şi a materialelor de construcţie utilizate”.
Totodată, este de interes să cunoaștem că prin acest tip de evaluare se poate stabili un punctaj de prioritate pentru investițiile realizate la clădirile vulnerabile din punct de vedere seismic. Această analiză se va efectua, conform legislației în vigoare, prioritar în unităţile administrativ teritoriale situate în zonele cu risc seismic mai mare, în acord cu rezultatele evaluării riscului seismic la nivel naţional.
Ulterior evaluării vizuale rapide, clădirile din patrimoniul statului susceptibile de a fi vulnerabile din punct de vedere al riscului la cutremur vor fi expertizate tehnic.
Comentarii articol (1)