Una dintre schimbările apărute este interzicerea organizării de activități cu mulți participanți, inclusiv a celor comerciale sau de divertisment, în spații aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic. Firmele care dețin sau administrează asemenea spații riscă de-acum amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea acestei interdicții. Măsura s-a mai aplicat și în trecut, dar din vara lui 2022 s-a renunțat la ea.
Legea 426/2023, ce se aplică din 6 ianuarie 2024, vizează modificarea și completarea Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, apărută acum aproape doi ani.
Astfel, potrivit noii legi, sunt interzise organizarea și desfășurarea de activități permanente și/ sau temporare care implică aglomerări de persoane în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință încadrate, prin raport de expertiză tehnică, în clasa de risc seismic Rs I, adică în clădirile cu bulină roșie, așa cum mai sunt ele cunoscute.
Totuși, dacă imobilul se consolidează, interdicția se ridică. Practic, interdicția se va aplica, după cum scrie în lege, “începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice”.
Aglomerări de persoane înseamnă, după cum apare în noul act normativ, “prezența simultană a cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, respectiv 25 de persoane în cazul clădirilor având destinația de lăcaș de cult, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 m2”.
Spații publice vizate de noua interdicție sunt, printre altele, sălile de spectacol, de expoziții, de lectură, spațiile pentru comerț, structurile turistice de cazare și alimentație publică, cele de asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea.
Pentru nerespectarea interdicției, proprietarii sau administratorii clădirilor sau spaţiilor din aceste clădiri, persoane juridice sau fizice, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Contractele pentru organizarea și desfășurarea de activități în imobile încadrate în clasa I de risc seismic aflate în desfășurare încetează de drept la 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii (6 ianuarie), respectiv din 5 februarie 2024.
Interdicția s-a mai aplicat și în trecut. Mai exact, din 2015 și până anul trecut, când, prin Legea 212/2022, actul normativ ce o prevedea, și anume OG 20/1994, a fost abrogat.
În plus, prin Legea 426/2023 s-a stabilit și interzicerea închirierii sau cedării folosinței apartamentelor aflate în clădiri încadrate în clasa de risc seismic Rs I.
Din clasa de risc seismic Rs I fac parte, potrivit Legii 212/2022, clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului luat în calcul la proiectare.
Mai multe despre măsurile conținute de această lege pot fi găsite aici.
Totodată, în vara lui 2023 a fost decisă interzicerea amplasării de reclame pe clădirile cu risc seismic - mai multe, în acest material.