Totodată, prin noua lege se reinstituie interdicția de organizare a unor activități sau evenimente cu mulți participanți, respectiv cu 50 de persoane într-o încăpere (25 de persoane în cazul clădirilor având destinația de lăcaș de cult), fiecăreia revenindu-i o suprafață mai mică de patru m2, în imobilele cu risc seismic. Sunt vizate inclusiv activitățile comerciale sau de divertisment.
Față de forma inițială a legii, potrivit căreia interdicțiile amintite nu se aplicau în cazul contractelor aflate în desfășurare în momentul intrării în vigoare a măsurilor și nu se stabilea și un termen-limită pentru prelungirea lor, asta însemnând că, cel puțin teoretic, puteau fi prelungite la infinit, în varianta oficială, legea stabilește că interdicțiile se aplică din data intrării în vigoare a măsurilor (6 ianuarie), iar contractele aflate în derulare, atât cele de organizare evenimente/ activități, cât și cele de închiriere a locuințelor în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, vor înceta de drept în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, adică din 5 februarie 2024.
Practic, asta înseamnă că, în cel mult 30 de zile de la aplicarea măsurilor, respectiv după data de 5 februarie 2024, nu vor mai exista contracte valabile de închiriere a spațiilor din imobilele cu risc seismic mare și nici nu vor mai putea fi semnate unele noi până nu se consolidează clădirea.
Pentru nerespectarea celor două interdicții, proprietarii locuințelor sau ai spațiilor din clădirile cu bulină, persoane fizice sau juridice, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Interdicția închirierii locuințelor din clădirile cu bulină a mai fost propusă în trecut, și anume, prin proiectul ce a devenit Legea 212/2022, dar pe traseul legislativ al acestuia, respectiv la Parlament, s-a decis eliminarea ei, astfel că interdicția nu se aplică acum.
Pe de altă parte, interzicerea organizării de activități cu mulți participanți, inclusiv a celor comerciale sau de divertisment, în spații aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic s-a mai aplicat, dar, odată cu apariția Legii 212/2022, a fost eliminată.
Forma inițială a noii legi excepta contractele aflate în desfășurare
În varianta inițială a proiectului ce a devenit acum Legea 426/2023, prima interdicție nu s-ar fi aplicat “contractelor de închiriere, comodat sau folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I aflate în derulare, care rămân supuse legii în vigoare la data încheierii, până la expirarea termenelor contractuale”, dar prevederile au fost modificate, astfel că limitările se aplică acum tuturor contractelor.
În același timp, interdicția de organizare a unor evenimente sau activități cu mulți participanți nu s-ar fi aplicat începând cu data intrării în vigoare a măsurilor, “excepție făcând contractele pentru desfășurarea de activități permanente și/ sau temporare în clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I (...) care implică aglomerări de persoane aflate în derulare, care rămân supuse legii în vigoare la data încheierii, până la expirarea termenelor contractuale”.
Comentarii articol (0)