Trei întâmplări interesante ce, la prima vedere, par din lumi diferite, ar putea fi piese ale unui puzzle mai mare, care să ne intereseze pe toți. Iată de ce spun asta. Mai întâi, întâmplările:
Articolul continuă mai jos
1. În urma unor materiale publicate de Vice, Airbnb a confirmat un lucru interesant: în anumite circumstanțe, poate restricționa conturile persoanelor „care sunt susceptibile să călătorească” cu o persoană care a fost îndepărtată din „motive de siguranță”. Altfel spus, interzice persoanele care probabil călătoresc cu oaspeți deja interziși, ori au ”conturi strâns asociate” cu astfel de persoane.
2. Probabil că nu știați, dar în Turcia exista, până de curând, un site pe nume Ekşi Sözlük, descris ca fiind "Wikipedia, a social network, and Reddit rolled into one”. Ca să înțelegeți de ce era important, ar fi de spus că, în timp ce Turcia are spre 85 de mil. locuitori, siteul ăsta primea, lunar, spre 109 mil. de vizite, fiind pe locul 7 în topul celor mai vizitate websiteuri din Turcia (cel mai important ”produs” de turci, deasupra google Turcia, Wikipedia). După cutremurele recente, a fost blocat de autorități.
3. Critical Technology Tracker, un proiect al Institutului Australian de Politică Strategică spune niște lucruri interesante: - ”China și-a construit bazele pentru a se poziționa drept cea mai importantă superputere științifică și tehnologică din lume, devenind un lider, uneori uimitor, în cercetarea de mare impact în majoritatea domeniilor tehnologice critice și emergente”. - ”supremația globală a Chinei se extinde la 37 din 44 de tehnologii pe care ASPI le urmărește acum, acoperind o serie de domenii tehnologice esențiale, inclusiv apărare, spațiu, robotică, energie, mediu, biotehnologie, inteligență artificială (AI), materiale avansate și domenii cheie ale tehnologiei cuantice”. - ”pentru unele tehnologii, toate primele 10 instituții de cercetare de top din lume au sediul în China și generează în mod colectiv de nouă ori mai multe lucrări de cercetare de mare impact decât țara de pe locul doi (cel mai adesea SUA)”. - ”pe termen lung, poziția de lider în cercetare a Chinei înseamnă că s-a stabilit să exceleze nu doar în dezvoltarea tehnologică actuală în aproape toate sectoarele, ci și în tehnologiile viitoare, care încă nu există.”
Care-i, deci, firul roșu care leagă toate aceste știri? Toate cele 3 știri sunt despre tehnologie, control și putere. Airbnb își exercită puterea cu privire la cine îi poate utiliza serviciile, Guvernul turc își exercită puterea cu privire la cine are acces la informație și cine are o voce în lumea online, iar China îți exercită puterea de-a face orice, în viitor.
Toate astea în timp ce noi dezbatem cea de-a 200-a modificare a Legii educației, încercând să resetăm iar și iar viitorul unor copii ce vor fi obligați să facă față tendințelor de mai sus. E și asta tot o putere. Puterea de-a face totul doar din dorința de PR. Puterea de-a nu construi nimic durabil.
Citește mai mult despre
editorial, alin popescu
Comentarii articol (0)