Casa Verde Fotovoltaice
După cum subliniază ministerul, anul acesta va acorda o atenție deosebită zonei de eficiență energetică, astfel că programul Casa Verde Fotovoltaice va avea un buget de două miliarde de lei, dublu față de sesiunea precedentă, adică va avea de două ori mai mulți beneficiari.
Prin programul Casa Verde Fotovoltaice, beneficiarii primesc o finanțare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (cumpărarea și instalarea de panouri fotovoltaice), în limita sumei de 20.000 de lei, iar diferența cheltuielilor trebuie suportată de beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus
Apoi, AFM anunță desfășurarea, și în acest an, a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Rabla Clasic, prin care este oferită o primă de casare a unei mașini vechi, bani ce pot fi folosiți de cei care vor pentru a-și schimba maşina cu una mai puţin poluantă, va avea, în acest an, un buget de 560 de milioane de lei.
Pe de cealaltă parte, Rabla Plus, prin care se pot cere bani de la stat pentru achiziționarea de mașini electrice sau hibride noi, va avea un buget de 780 milioane de lei. În legătură cu cele două programe Rabla, Tánczos Barna, ministrul mediului, a anunțat și data de lansare a acestora, care va fi, de principiu, 24 martie. Regulile celor două programe vor fi modificate până atunci, una dintre schimbări fiind majorarea primei de casare (de la 6.000, cât e acum, la 7.000 de lei).
Rabla Local
De asemenea, programul complementar celor două programe Rabla consacrate, respectiv Rabla Local, va fi lansat, după mai multe amânări, în 2023. Acest program vizează eliminarea din circulație a mașinilor uzate, cu grad ridicat de poluare.
Mai exact, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să folosească banii obținuți astfel pentru a cumpăra o mașină nouă.
Totodată, și regulile programului Rabla Local vor fi schimbate până la lansare, prin modificarea procentului de finanțare acordat în cadrul programului (80% din bani vor veni de la AFM și 20% - de la primărie), astfel încât programul să fie mai atractiv pentru primării și să se înscrie în program cât mai multe dintre ele.
Rabla pentru electrocasnice
Programul prin care se pot înlocui echipamentele electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic va avea un buget, în acest an, de 75 milioane de lei, potrivit AFM.
Sumele pe care le pot primi cei interesați în cadrul programului Rabla pentru electrocasnice, sub formă de voucher, sunt cuprinse între 200 și 500 de lei, în funcție de electrocasnicele pe care vor să le cumpere.
Alte programe finanțate de AFM în 2023
Pe lângă cele amintite, în acest an, AFM va lansa Programul Microbuze Electrice, prin intermediul căruia vor fi achiziționate microbuze noi electrice, microbuze noi hibride și microbuze noi alimentate cu GNC pentru transportul elevilor.
“Pentru Programul privind protecția speciilor de faună sălbatică, prin instalarea de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace permise de lege destinate alungării sau împiedicării pătrunderii animalelor în interiorul culturilor sau așezărilor este alocat în 2023 un buget de 70 de milioane de lei”, mai transmite ministerul.
Apoi, vor fi finanțate, în acest an, programe precum cel de realizare a pistelor pentru biciclete, programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri publice, cel privind educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului sau cel prin care este vizată protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare.
Alte programe finanțate în acest an de AFM sunt: programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin amenajarea de spații verzi, programul “Festivalul Verde” (Single – Use Plastics), programul “Vinerea Verde”, programul Prima Conectare și programul Fabrici de reciclare.
Comentarii articol (2)