ACCES GRATUIT
UPDATE: Înscrierea la facultate, fie de stat sau particulară, se va face printr-o platformă digitală națională. Măsura, propusă din nou în Parlament
Modul în care tinerii se pot înscrie la cursurile unei instituții de învățământ superior din România ar trebui să se simplifice, prin înființarea unei platforme digitale naţionale în acest sens, ce va permite înscrierea atât la facultățile de stat, cât și la cele private, potrivit unui proiect de lege pus luni în dezbaterea deputaților. Măsura e propusă a doua oară în Parlament, proiectul ce o conținea inițial fiind respins definitiv la final de octombrie, deoarece viza modificarea vechii legi a educației, iar din septembrie avem legislație nouă în domeniu.
Articolul continuă mai jos
Potrivit
proiectului de lege de la Camera Deputaților, ar trebui să apară
platforma Univedu, gândită pentru facilitarea înscrierii candidaților la admiterile în cadrul programelor de studii universitare ale instituțiilor de învățământ superior din România.
Platforma va fi dezvoltată și administrată de Ministerul Educației și
va permite înscrierea la facultăți de stat, particulare sau confesionale, autorizate provizoriu sau acreditate.
Prin intermediul platformei Univedu, candidații vor putea depune dosarul de înscriere la admiterea în instituțiile de învățământ superior
în format electronic.
Ulterior, cei admiși vor trebui să depună, în cel mult 20 de zile de la publicarea listelor finale privind candidații admiși, originalele documentelor transmise electronic. În caz contrar, candidații vor fi eliminați de pe listele celor admiși.
Fondurile pentru realizarea și administrarea platformei Univedu vor veni din bugetul Ministerului Educației. De la obligația conținută de proiect vor fi scutite universitățile care deja au o platformă care facilitează înscrierea studenților.
Înființarea unei astfel de platforme ar avea, potrivit inițiatorilor măsurii,
“un dublu beneficiu: pe de-o parte, candidatul va putea opta pentru înscrierea online la facultate, într-o manieră eficientă, iar pe de altă parte, instituțiile de învățământ superior vor scuti resursele financiare, umane și materiale necesare în procesul clasic de înscriere care implică prezența fizică a candidaților”.
Practic, astfel se va mai face un pas înainte în ceea ce privește digitalizarea în învățământ.
Interesant este că măsura ar urma să se aplice din 1 iunie 2023, cu toate că a fost înregistrată în Parlament în noiembrie. Foarte probabil, acest termen va fi corectat de parlamentari.
Măsura a fost conținută și într-un alt
proiectul de lege, dar acesta a fost respins definitiv în octombrie, deoarece viza modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care a fost înlocuită, la 3 septembrie 2023, de
Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar și de
Legea 199/2023 a învăţământului superior.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)