Fiindcă și 2022 a fost un an secetos, autoritățile au stabilit, printr-o ordonanță oficializată marți, o schemă de ajutor de stat care să vină în ajutorul fermierilor afectați de această situație. Ajutorul financiar în valoare de până la 335 de lei pe hectar se acordă fermierilor pentru culturile afectate de secetă în proporție de cel puțin 30%, sumele urmând a se plăti până la sfârșitul anului.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Prin OUG 50/2023, ce se aplică deja, se recunoaște seceta pedologică din perioada martie - septembrie 2022 ca fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale și se instituie o schemă de ajutor de stat sub formă de grant, având ca obiectiv acordarea de compensații producătorilor agricoli care au culturi afectate de seceta pedologică din 2022.
Mai exact, de ajutorul de la stat pot beneficia fermierii ce au anumite culturi afectate într-o proporție cuprinsă între 30% și 100%, după cum reiese din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi.
Ajutorul de stat se acordă pentru următoarele tipuri de culturi înființate în primăvara anului 2022:
porumb;
floarea - soarelui;
soia;
mazăre.
Valoarea maximă a sprijinului financiar de la stat este, în cazul unei culturi compromise complet, de 335 de lei/ha. Valoarea ajutorului propus inițial era de circa trei ori mai mare, respectiv de 1.000 de lei/ha.
“Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este mai mare de 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător”, scrie în ordonanță.
Schema de sprijin pentru agricultori se aplică pe întreg teritoriul României, iar plata sumelor se va face până în 31 decembrie 2023.
Pentru a putea primi banii de la stat, fermierii trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții:
să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022, pentru culturile agricole înființate în primăvara anului 2022 și suprafețele calamitate de seceta pedologică;
să fie înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată pe 2022, din care se identifică culturile înființate în primăvara anului 2022 (porumb, floarea - soarelui, soia și/ sau mazăre) și suprafețele de teren aferente;
să nu fie în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat.
Pot beneficia de ajutorul de stat producătorii persoane fizice, PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și persoane juridice.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)