Agresorii din cazurile de violență domestică nu vor mai putea încasa alocația de stat pentru copii, banii urmând să poată fi încasați doar de părintele căruia i-au fost încredințați, pentru creștere și educare, copiii și pe numele căruia s-a emis ordin de protecție, potrivit unei legi ce se va aplica din 13 mai.
Legea 114/2023, ce va intra în vigoare în 13 mai, are scopul de a modifica
Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, astfel încât să se interzică agresorului să încaseze alocația pentru copii și să se lămurească cazurile în care, atunci când vine vorba despre violență între soți, apar neînțelegeri între aceștia cu privire la încasarea acestor bani.
Concret, noua regulă nu va mai permite ca agresorul să poată încasa alocația pentru copii. Astfel, la emiterea ordinului de protecție, instanța va putea să dispună, printre altele, și
“interdicţia pentru agresor de a încasa alocaţia de stat pentru copii şi încuviinţarea încasării acesteia de către părintele/ persoana căruia/ căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa acestuia”.
Interdicția va trebui comunicată
“de îndată” agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, astfel încât să se poată aplica cât mai repede, iar agresorul să nu mai poată ridica banii.
Astfel, alocaţia va fi încasată de
părintele beneficiar al măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul sau în situația în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta.
În plus, se reglementează situațiile în care apar neînțelegeri între părinți cu privire la plata alocației. Mai precis, Legea 217/2003 va stabili, de sâmbătă, că
“alocaţia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau a convenției autentificate de notar public cu ocazia divorțului ori, în caz de neînţelegere, pe baza hotărârii judecătorești sau a ordinului de protecţie emis de instanţa judecătorească, părintelui/ persoanei căruia/ căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa copilului”.
Potrivit legislației din domeniu, persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței, pentru a înlătura starea de pericol, emiterea unui ordin de protecție. Prin acest document se pot stabili mai multe măsuri -
obligații sau interdicții - provizorii.
De exemplu, se poate stabili evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima, cazarea victimei, cu acordul acesteia, și, după caz, a copiilor, într-un centru de asistență, obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere etc.
Comentarii articol (0)