1. Într-o primă variantă, o firmă nou-înființată are posibilitatea să aplice impozitul micro încă din 2023, adică din primul an fiscal de existență, conform articolului 48 din Codul fiscal. Însă asta numai dacă sunt îndeplinite următoarele trei condiții de către companie:
- îndeplinită la data înregistrării în Registrul Comerțului - capitalul social este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- îndeplinită la data înregistrării în Registrul Comerțului - are asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice regimul micro, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor;
- îndeplinită în termen de 30 de zile (inclusiv) de la data înregistrării persoanei juridice - are cel puțin un salariat.
2. Într-o a doua variantă, impozitul micro poate fi aplicat de firma nou-înființată abia din 2024. Această variantă intervine fie dacă firma nu îndeplinește condițiile amintite la primul punct pentru a aplica regimul micro în primul an fiscal, fie dacă firma a ales impozitul pe profit la înființare chiar dacă putea să aplice impozitul micro.
Practic, la articolul 48 din Cod scrie că firmele care în primul an fiscal de la înființare aplică regimul impozitului pe profit pot trece la impozitul micro abia din anul fiscal următor - dacă îndeplinesc toate condițiile necesare aplicării regimului opțional, desigur, nu doar cele trei amintite la primul punct.
Comentarii articol (1)