ACCES GRATUIT
Părinții copiilor diagnosticați cu anomalii cromozomiale, printre care și sindromul Down, vor putea beneficia de consiliere psihologică
Pentru a reduce impactul pe care îl generează asupra părinților vestea că nou-născutul suferă de un tip de anomalie cromozomială, aceștia vor putea beneficia de mai multe ședințe de consiliere psihologică de familie, potrivit unui proiect legislativ ce a primit deja aprobarea senatorilor. Pe lângă părinții copilului diagnosticat cu o anomalie cromozomială, vor putea participa la ședințe de consiliere psihologică și bunicii celui mic sau frații acestuia. Una dintre cele mai cunoscute anomalii cromozomiale este trisomia 21 sau sindromul Down, după cum i se spune în mod obișnuit.
Articolul continuă mai jos
Proiectul de lege, ce se-ndreaptă acum, după ce a fost adoptat de senatori, către votul decisiv de la Camera Deputaților, are ca scop introducerea în
Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a unui nou drept ce vizează asigurații.
Concret, părinții, bunicii și frații unui
copil diagnosticat cu anomalie cromozomială vor putea beneficia de
“servicii de consiliere psihologică de familie, în limita a 10 ședințe în cadrul unităților sanitare de specialitate”.
Rudele copiilor diagnosticați cu anomalii cromozomiale vor avea acces la consiliere psihologică din momentul în care mama, dar și rudele amintite mai sus sunt informate în legătură cu diagnosticul celui mic.
Serviciile de consiliere psihologică de familie vor apărea în lista celor care nu sunt decontate din fondul de asigurări de sănătate, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unitățile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz.
Astfel, ele se vor alătura serviciilor de consiliere psihologică postnatală, ce au fost
introduse în legislație la începutul acestui an.
Potrivit inițiatorilor,
“anomaliile cromozomiale sunt modificări ale numărului sau structurii cromozomilor. (...) Până în prezent au fost identificate peste 100 de sindroame cromozomiale.Anomaliile cromozomiale afectează aproximativ: 0,7% din nou-născuţi, 2% din sarcinile femeilor cu vârsta peste 35 de ani în momentul concepţiei şi se regăsesc la peste 50% din produşii avorturilor spontane din primul trimestru.În România, nu există o statistică privind numărul persoanelor cu sindrom Down, dar având în vedere faptul că la nivel mondial incidența este de aproximativ 1:1.000 de nașteri, se poate estima că sunt în jur de 20.000 de persoane care suferă doar de trisomie 21”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)