avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Psihologie judiciară copil-problema
Discuție deschisă în Psihologie judiciară

copil-problema

Nu stiu daca sunteti in masura sa-mi raspundeti la aceasta problema pe care o s-o prezint cat mai succind,va rog,insa sa ma sfatuiti cui as putea sa ma adresez dat fiind faptul ca situatia pare fara iesire.
Am un nepot in varsta de 16 ani pe care parintii l-au scos afara din casa pentru ca nu au mai reusit sa-l "stapaneasca".Am prevazut de mult ca situatia ar putea sa scape de sub control ,faptele ce s-au derulat in timp mi-a confirmat banuiala ca baiatul ar putea avea probleme de alta natura decat acelea de "neascultare".Am studiat comportamentul lui de cativa ani,m-am informat si am tras concluzia,ca simptomele anterioare si mai ales cele aparute sunt a sindromului ADHD.Mentionez ca la insistentele mele,acesta a fost investigat de 2 medici,unul i-a facut niste teste de capacitate intelectuala(specifice,probabil),altul n-a confirmat acest diagnostic dar a fost de parere ca va trebui sa revina,mai ales ca mama(afirmatia imi apartine,din nou)pare ca a dezvoltat aceiasi boala,nediagnosticata-urmata mai tarziu de o grava depresie(ameliorata cu medicatie cca 2 ani).Familia s-a confruntat mereu cu multe probleme specifice,intervenind de aprox.un an si acelea din activitatea scolara-absente,corigente,conflicte cu profesorii etc.Precizez ca parintii copilului(tata,fiind fratele meu)refuza sa constientizeze posibilitatea bolii.Mama,lipsita de responsabilitati(nu lucreaza)nu a reusit sa se convinga pe sine de gravitatea situatiei...Nu stiu ce sa mai dezvolt in aspectele (evidente)cazului,doar ca acestea au devenit de alt domeniu,pentru ca de cca 3 saptamani,copilul a fost dat afara din casa.Acum intervine o alta problema:copilul a fost "primit"de mama mea,respectiv de bunica si careia i s-a reprosat ca masura era de ordin coercitiv si ca primindu-l "a stirbit autoritatea lor",a parintilor.Este de la sine inteles ca in atare situatie comportamentul copilului nu s-a schimbat,iar parintii refuza sa relationeze cu vreunul dintre cei implicati direct .Specific ca nu reusesc sa comunic in mod normal nici cu copilul,acesta fiind extrem de recalcitrant,evitand orice discutie,dand dovada de o imensa nepasare(poate ca nu).
Am incercat sa gasesc o cale de a responsabiliza parintii,atat eu cat si mama mea(care are spre ingrijire pe tata,lipsit de discernamant,imobilizat la pat-chiar daca asta e o alta situatie,constituie un motiv obiectiv de a nu reusi sa-si exercite elementara atentie pe care e normal sa o acorde nepotului)si m-am izbit puternic de neputinte,poate si a mea(?).Am apelat si la o asociatie care avea posibilitati de consiliere,s-a desfintat,mi-a sugerat o mama de copil cu ADHD sa consult un psiholog care m-ar putea sfatui cum sa abordez parintii ! Locuiesc intr-un orasel care n-are cauzistica...va rog,ajutati-ma,ma tem sa nu apara delicvente...
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 12:47, 13 Noiembrie 2009
Obligatia legala de intretinere a parintilor fata de copii subzista pana cand acesta ar implini varsta de 18 ani.
In lipsa unui comportament corespunzator si prin alungare , este savarsita infractiunea de abandon de familie, sanctionata prin introducerea unei plangeri penale prealabile , introdusa in termen de 2 luni de la data exercitarii actiunii ilicite.
Minorul ar putea fi adoptat ...Iar parintii ar putea fi decazuti din drepturile parintesti...Situatia psihica a minorului s-ar putea imbunatati prin sedinte de consiliere pshihologica....

Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca aveti suspiciuni in privinta posibilitatii ca nepotul dvs sa aiba ADHD, nu ezitati sa consultati un psihiatru sau un psiholog, care in urma interviului clinic si a unui test specific, va poate confirma sau infirma daca ADHD-ul este problema din cauza careia, are probleme de comportament.
Daca rezultatul este pozitiv ADHD, se prescrie tratament medicamentos, dar si psihoterapie.
Daca este o problema legata de comportament, psihoterapia este cea indicata, dar si suportul familiei, mai mai ales ca deobicei "copilul este sindromul familiei"...
Va doresc mult succes.

Laura Saed
Medicul care nu a confirmat diagnosticul de ADHD ar putea avea dreptate... Cu parinti total nepreocupati de cresterea copilului (inteleg aici ceva mai mult decat asigurarea hranei, a hainelor si acoperisului) adolescentul incearca sa atraga atentia asupra lui – nu doreste decat sa fie ascultat, sa observe cineva ca exista... Nu e usor sa ajungeti la sufletul lui... Poate nu veti ajunge niciodata (sau nu veti avea senzatia ca ajungeti)... Nu ii atrageti atentia cand face unele "greseli”... Daca tot locuieste la bunici, incercati sa il atrageti in "ocrotirea” acestora – aratati-i ca ar fi benefic ajutorul sau, ca e tanar si insufla incredere bunicilor (nu o faceti cu ton "matern”, ci cu tonul unei persoane care are nevoie – sincer – de ajutorul lui, ca de la egal la egal). N-o sa functioneze azi, nici maine, poate nu va functiona 30 de zile sau mai mult, dar ceva se va schimba in momentul in care va intelege ca cineva are nevoie de el; se va schimba ceva in atitudinea lui in momentul in care va crede ca e de un real folos...
In general, nu copilul e problema... Si e de laudat initiativa dv de a "salva” acest sufletel... Va doresc multa rabdare si... perseverenta.
Laura Saed a scris:

Daca aveti suspiciuni in privinta posibilitatii ca nepotul dvs sa aiba ADHD, nu ezitati sa consultati un psihiatru sau un psiholog, care in urma interviului clinic si a unui test specific, va poate confirma sau infirma daca ADHD-ul este problema din cauza careia, are probleme de comportament.
Daca rezultatul este pozitiv ADHD, se prescrie tratament medicamentos, dar si psihoterapie.
Daca este o problema legata de comportament, psihoterapia este cea indicata, dar si suportul familiei, mai mai ales ca deobicei "copilul este sindromul familiei"...
Va doresc mult succes.



Va multumesc pentru sfatul d-voastra,era cel asteptat; dificultatea consta in a intreprinde si a avea sorti de izbanda cu parintii copilului... Pozitiv este ca s-a revenit la intentii mai bune,copilul s-a intors acasa(nu dezvolt aici stratagema folosita),desi nu se intrevede nimic care ar intui intentia parintilor de a-l consilia.Cunoasteti,din intamplare,sau nu,un specialist-psiholog cu ceva cauzistica in domeniul acesta? Mentionez ca oraselul in care locuim se afla in jud.Brasov.Mai trebuie sa specific ca situatia financiara precara ramane unul din motivele pentru care necesutatea deplasarii periodice la sedinte psihoterapeutice pare imposibila(!)?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator
Ati spus in mod repetat cum ca aveti suspiciunea ca nepotul dvs ar suferi de ADHD.Am inteles ca pentru o perioada de timp "i-ati studiat comportamentul"..as avea o intrebare.Sunteti specializata in asa ceva sau este doar o presupunere?
Nepotul dvs ar trebui convins sa va urmeze pe dvs,sau sa mearga alaturi de parinti la un medic psiholog,care este in masura sa stabileasca daca adolescentul sufera de o anumita boala,iar in cazul asta sa va indrume spre un medic psihiatru,sau in caz contrar sa continue consilierea(in cazul in care nu este nimic foarte grav).As mai avea o intrebare..cum anume se manifesta baiatul?
Trebuie sa luam in vedere si faptul ca are 16 ani,este adolescent,si la varsta aceasta multi dintre tineri pot avea anumite "tulburari" de comportament
Numai bine!

Alte discuții în legătură

Adolescent (17 ani) agresiv. care este rezolvarea în această situație? RadianG RadianG Buna ziua, Cum putem actiona pentru a reazolva acesata situatie in care, de ani de zile, un adolescent isi agreseaza, ameninta mama si bunica? Mai mult, ... (vezi toată discuția)
Context medico-legal adulti tsa & certificat de handicap irina.gutanu irina.gutanu Buna seara! As avea niste intrebari despre contextul medico-legal al autismului la adulti: 1. Persoanele aflate in regim ambulatoriu pot sa fie ... (vezi toată discuția)
Violenta intre copii la gradinita g alina g alina care este solutia legala de a rezolva urmatoarea problema; intr-o clasa cu 21 copii unul singur terorizeaza restul copiilor, ii bate, le vorbeste urat , ii ... (vezi toată discuția)