Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, ca serie brută, scăderea producţiei industriale a fost cauzată de activităţile din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,4%) şi din industria prelucrătoare (-3,7%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 1,4%.
Totodată, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a diminuat cu 4,6%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11%) şi industria prelucrătoare (-4%). În primele patru luni faţă de acelaşi interval din 2022, industria extractivă s-a majorat cu 1,4%.
Datele INS relevă faptul că, faţă de luna aprilie din anul precedent, în aprilie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 7,1%, ca urmare a rezultatelor înregistrate de industria prelucrătoare (-8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,1%). Pe acest segment, tot industria extractivă a consemnat o creştere de 0,4%, de la an la an.
Analiza comparativă de la lună la lună arată că, în aprilie vs martie 2023, producţia industrială a scăzut, ca serie brută, cu 17,3%, din cauza activităţilor diminuate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-19,6%), industria extractivă (-5,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5%).
Ca serie ajustată, aceeaşi producţie a scăzut cu 0,8%, urmare a rezultatelor înregistrate în industria prelucrătoare (-3,7%) şi în industria extractivă (-0,5%). La polul opus s-a situat producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu un salt de 10,7%, în aprilie faţă de martie 2023.
Creștere zero pentru industrie în 2023
Producția industrială s-a redus în aprilie cu 0,8%, comparativ cu martie și cu 4,6% în ritm anual, punând punct unei serii de rezultate pozitive timp de trei luni consecutive. Analiștii de la Erste Group spun că datele reale sunt apropiate de ceea ce au prognozat și anume -5% în termeni anuali și mai slabe decât datele aferente lunii martie -3,6% (an/an)
Producția destinată exportului s-a diminuat cu 3,7% (lună la lună) și -5,2% (an/an). Industria extractivă a avut mici fluctuații -0,5% față de luna martie și +0,5% față luna aprilie 2022, în timp ce producția de energie a revenit spectaculos la +10,7% comparativ cu luna martie pe fondul prețurilor mai mici, moderându-și scăderea anuală la -5,4%.
Cerere scăzută la export
Indicatorii de încredere locali și externi s-au înrăutățit recent. În mai, Indicele HCOB Eurozone Manufacturing PMI a arătat că producția și comenzile noi au scăzut la cele mai abrupte rate din ultimele șase luni. Indicele PMI al producției industriale din zona euro a scăzut la 44.8 în luna mai 2023, semnalând o nouă scădere a sectorului industrial al blocului și totodată cea mai abruptă reducere din ultimii trei ani.
Producția industrială a avut cea mai mare scădere din noiembrie anul trecut, iar volumul de noi comenzi a scăzut în cel mai rapid ritm din ultimele șase luni, exporturile contractându-se și ele în cel mai rapid ritm.
Componenta indutriei a indicelui Ifo al climatului de afaceri pentru Germania s-a înrăutățit și el în mai, tendințele înregistrând o scădere deosebit de accentuată. Aceasta a fost cea mai mare scădere din martie 2022 după începerea războiului din Ucraina.
Încrederea în producția locală a scăzut la -2,6 în mai față de -0,9 în aprilie, din cauza scăderii comenzilor de export și a așteptărilor mai proaste pentru producția viitoare.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)