Mai exact, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se alătură și cei din Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.
Legea pensiilor (263/2010) stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.
Mai exact, pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.
Extinderea listei, propusă și prin alte trei proiecte aflate în Parlament
Trei proiecte de lege, unul trecut deja de Parlament, în timp ce alte două așteaptă votul decisiv al deputaților, vizează extinderea listei localităților poluate de unde se poate ieși mai repede la pensie.
Printre altele, se propune extinderea listei cu următoarele localități: Letca Nouă din judeţul Gorj, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş, Videle din judeţul Teleorman etc.
Interesant e că în unele proiecte se regăsesc și unele dintre localitățile cuprinse în legea apărută recent, astfel că este foarte probabil să se renunțe la unul sau mai multe dintre proiecte.
Comentarii articol (16)