Modificarea Codului Fiscal prin ordonanța pe care Guvernul nu și-a asumat-o încă public, conține între multiplele măsuri fiscale majore și o importantă componentă ce presupune renunțarea la o serie de scutiri de la impozitele care vizează clădirile, terenurile și autovehiculele.
Impozitele pe mașini fac obiectul unei semnificative împuținări a numărului de scutiri acordate diverselor categorii de vehicule, ele urmând să scadă de la 15 (în prezent) la patru.
Astfel, în viziunea Executivului, ar mai trebui scutite prin Codul fiscal numai următoarele categorii de mașini:
- mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
- mijloacele de transport ale instituțiilor publice;
- mijloacele de transport folosite exclusiv pentru intervenții în situații de urgență;
- autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă și care nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.
Astfel, lista scutirilor lăsate la decizia aleșilor locali a crescut de la două la 11, ele fiind mutate de la prevederea unde sunt stabilite acum ca scutiri exprese la cea opțională, care permite acordarea de scutiri prin decizii ale consiliului local.
Prin urmare, la nivel local, persoanele cu handicap sau cele persecutate de regimul comunist, veteranii de război, fundațiile și organizațiile cu rol cultural, social, umanitar etc. vor putea fi (sau nu) scutite de plata impozitelor pe autovehicule, în funcție de ce politica fiscală zonală decisă de consiliile locale.
Nici autovehiculele electrice sau cele hibride nu mai sunt scutite automat și la nivel național de plata impozitelor pe autovehicule, decizia în această privință urmând să fie luată separat de fiecare consiliu local din țară. Dacă ordonanța de modificare a Codului Fiscal va fi adoptată în această formă, toate aceste modificări se vor aplica începând cu 1 septembrie 2023.
Atenție! Proiectul de OG trebuie pus în dezbatere publică, adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Rețineți, vă rugăm, că este vorba despre un proiect apărut pe surse, forma sa finală fiind încă în lucru la nivel guvernamental. Până la momentul la care Guvernul își va asuma public această ordonanță și o va pune realmente în dezbatere publică, este posibil ca o parte dintre lucrurile sesizate de noi în acest material să arate cu totul diferit. Un inventar al principalelor măsuri aflate în lucru la Guvern, precum și calendarul lor de implementare, așa cum se prefigurează el la acest moment, a fost publicat de avocatnet.ro aici.
Comentarii articol (0)