Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 685 din 5 septembrie și a intrat în vigoare la data apariției.
Casele, terenurile și mașinile deținute de către veteranii de război și văduvele de război, în coproprietate cu soțiile/soții, sunt scutite integral din nou de plata impozitelor pentru aceste bunuri, la fel cum se întâmpla și până la 31 decembrie 2015. Concret, scutirea nu se mai aplică doar cotei-părți deținute de veterani și văduve, ci și cotei-părți a soțiilor sau soților acestora.
„Scutirea se acordă integral pentru clădirile aflate în proprietatea persoanelor menționate la alin. (1) lit. r) (veteranii de război și văduvele de război - n. red.), deținute în comun cu soțul sau soția. În situația în care o cotă-parte din clădiri aparține unor terți, scutirea nu se acordă pentru cota-parte deținută de acești terți”, scrie în ordonanța de urgență.
Aceeași regulă se aplică în cazul terenurilor deținute în comun cu soțul sau soția de către veteranii și văduvele de război. De asemenea, dacă o cotă-parte din teren aparține unor terți, scutirea nu este valabilă și pentru acești terți.
Referitor la mașinile deținute de veteranii și văduvele de război, în comun cu soțiile sau soții, scutirea se acordă integral pentru un singur autoturism, la alegere. Și în această situație, cota-parte din dreptul de proprietate ce aparține unor terți nu se încadrează la scutire.
Până pe 4 septembrie, Codul fiscal dispunea că scutirea de impozit pe case, mașini și terenuri se aplica doar cotei-părți deținute de către veteranii și văduvele de război. Soțiile sau soții acestora, dacă sunt coproprietari, trebuiau să plătească impozit pentru cota-parte deținută. Măsura a fost introdusă la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, însă regula a fost schimbată începând de ieri.
„Subliniez încă o dată că veteranii de război, văduvele de război, persoanele persecutate din motive politice, precum și cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri au beneficiat și până acum de scutiri de la plata taxelor și impozitelor pe clădiri/terenuri/un mijloc de transport. De la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, soțiilor și soților acestora nu li s-au mai acordat astfel de scutiri. Este și motivul pentru care venim acum cu propunerea de modificare a Codului Fiscal și le redăm drepturile pierdute soților și soțiilor persoanelor sus menționate”, a declarat recent Anca Dragu, ministrul finanțelor publice, potrivit unui comunicat de presă remis redacției noastre.
În altă ordine de idei, scutirea integrală de la plata impozitului pe case, terenuri și mașini (deținute în coproprietate cu soțul/soția) a fost reintrodusă și în cazul altor persoane, precum cele persecutate din motive politice sau deportate în străinătate.
Scutirile de impozit sunt valabile începând cu anul curent, astfel că autoritățile locale trebuie să recalculeze impozitele datorate de veteranii și văduvele de război (împreună cu soțiile/soții acestora) pentru perioada 1 ianuarie - 5 septembrie.
Notă: Acolo unde se face referire la soții văduvelor de război este vorba de văduvele de război care s-au recăsătorit. Chiar dacă aceste persoane nu mai sunt, efectiv, văduve, deoarece s-au recăsătorit, așa sunt identificate mai ușor în legislație.
Comentarii articol (3)