Deținerea unui paşaport european pentru arme de foc elimină necesitatea obținerii unui alt document (autorizaţie de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale) atunci când deținătorul armelor se deplasează într-o țară din afara UE.
Concret, definiția paşaportului european pentru arme de foc se modifică și devine: “documentul emis la cerere, în condiţiile legii, de autoritatea competentă, care conferă titularului dreptul de a circula pe teritoriile statelor membre, precum și pe teritoriul statelor terţe, împreună cu armele înscrise în acest document, numai în măsura în care deţinerea, portul şi folosirea acestor arme sunt permise în statul în care urmează să călătorească sau, după caz, dacă este autorizat de autorităţile competente ale acelui stat să introducă pe teritoriul său armele respective”.
Pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, se mai introduce în lege un alineat, care stabilește că posesorii paşaportului european pentru arme de foc se vor putea deplasa şi în state terţe cu armele şi muniţia înscrise în acesta, fără a mai fi necesară eliberarea autorizaţiei de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale pentru călătorii în state terţe sau eliberarea altor documente de către Poliția Română.
În schimb, una dintre măsurile importante din proiectul inițial, respectiv posibilitatea de a procura oricâte arme de apărare și pază, a fost eliminată în Parlament, așa că nu va ajunge să se aplice. Practic, lucrurile vor rămâne, în legătură cu acest subiect, neschimbate. Acum, legislația permite acordarea autorizației de procurare doar pentru două arme de apărare și pază.
Potrivit legii, armele de apărare și pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane:
- demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;
- persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepția personalului de pază din cadrul societăților specializate de pază;
- persoanele incluse în programe de protecție a martorilor, pe perioada în care au această calitate.
Comentarii articol (2)