Codul Rutier prevede că ”în cazul cetăţenilor străini şi al cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care îşi stabilesc domiciliul ori reşedinţa în România sau, după caz, se află la studii în România, examinarea la proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere se poate efectua, la cerere, într-o limbă de circulaţie internaţională”, însă Ordinul MAI 268/2010 a stabilit că aceste limbi sunt româna, maghiara, germana, engleza și franceza.
În cazul candidaților cetățeni români aparținând minorităților naționale, proba teoretică se poate susține, la cerere, în limba maternă, așa cum precizează Ordinul MAI 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere.
Din păcate, facilitarea procesului de învățare în alte limbi decât cea română nu a evoluat în tot acest răstimp, decât, cel mult, sub aspectul unor inițiative private ale școlilor de șoferi, unele dintre acestea oferind cursuri și în alte limbi decât româna. Celebrele chestionare a căror completare ajută la înșușirea cunoștințelor necesare promovării examenului teoretic nu sunt disponibile în mod oficial în alte limbi decât româna.
Obținerea permisului de conducere de către un ne-vorbitor de română ține foarte mult de noroc. A. H., cetățean străin vorbitor de limbă engleză, care a trecut prin această experiență, a declarat pentru avocatnet.ro că "școlile de șoferi din România au instructori care vorbesc engleza, dar nu la un nivel calificat. Dacă ai noroc să nimeresti pe cineva care știe engleza la un nivel decent, ai șanse să înveți ceva. Dacă nu, nu! Eu, de exemplu, am făcut școala aici de două ori, pentru că primul instructor gesticula mult mai bine engleza, decât o vorbea, deși mi se spusese altceva atunci când m-am înscris la școală. Apoi, la «traseu», dacă ai noroc să nimerești un polițist tânăr, șansele să vorbească engleză sunt destul de mari".
Cetățenii străini care doresc să urmeze cursurile de pregătire teoretică și practică a unei școli de șoferi trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să fie în vârstă de cel puțin 18 ani fără trei luni,
- să aibă adeverință de cazier judiciar de la IGPR,
- să obțină certificat medical și psihologic care atestă faptul că este apt pentru a urma cursurile,
- să dețină un document valabil care atestă, la momentul înregistrării în aplicația informatică de examinare, dreptul de ședere legală pe teritoriul României,
- să facă o declarație notarială că nu deține permis de conducere în altă țară și că nu i-a fost suspendat acest drept în urma unei hotărâri judecătorești.
Evident, cei care se află la studii în România de cel puțin 6 luni trebuie să precizeze instituția de învățământ și adresa unde locuiesc.
Comentarii articol (1)