Prin măsurile propuse, ministerul speră ca numărul turiștilor străini să urce de la aproape 2,7 milioane în 2019, la 4,6 milioane persoane, în 2035.
Precizăm că în România, mai mult de 50% din turismul internațional însemnă persoane străine venite în interes de afaceri. Astfel, din numărul total de străini sosiți anul trecut (1,579 milioane), 51,8% au efectuat aceste călătorii în scop profesional şi de afaceri, iar cheltuielile lor au reprezentat 55,3% din totalul cheltuielilor turiștilor internaționali.
Al doilea obiectiv este ca veniturile generate de acești turiști internaționali să se dubleze, până la 2,9 miliarde de euro, în 2035, făcându-i pe aceștia să stea mai multe zile și să cheltuiască mai mult.
Documentul intenționează o dezvoltare planificată a turismului românesc, prin adoptarea unui plan de acţiune care să găsească soluții pentru provocările sectoriale, menționează comunicatul MEAT ce anunță finalizarea Strategiei.
Întreaga şi să le soluţioneze eficient. Strategia naţională pentru dezvoltarea turismului 2023 – 2035 se structurează, astfel, în jurul unei teorii a schimbării şi se concentrează pe trei niveluri, în scopul dezvoltării sustenabile a turismului în ţara noastră.
Strategia se centrează pe Schimbare și a fost gândită pentru a crește numărul turiștilor străini, a zilelor petrecute de aceștia în România, precum și a sumelor cheltuite de aceștia.
De unde pleacă și ce ținte își propune Strategia
Documentul include în cele 86 de pagini și obiectivele (modeste pentru o țară cu un astfel de potențial turistic), pe care autoritățile le vizează prin aplicarea planurilor și programelor elaborate:
„România, destinație turistică de talie mondială”: câteva mici comparații
Comunicatul menționează că strategia „prevede consolidarea, în continuare, a imaginii României ca destinaţie turistică bine cunoscută, de talie mondială”, în condițiile în care chiar documentul lansat joi menționează că românii sunt principala sursă pentru turismul românesc, ei reprezentând în 2001 aproximativ 91,0% din totalul sosirilor și 91,2% din totalul înnoptărilor.
România a înregistrat, în 2021, 843.000 sosiri de turiști străini. Spre comparație, Croația a avut în același an peste 10 milioane de sosiri ale turiștilor internaționali, număr ce a crescut în 2022 la 15,3 milioane. Adică, la croați turiștii străini au fost de un turist croat, au existat cinci turiști străini. În România raportul este invers, cu 91% din sosiri aparținându-le turiștilor români.
Înainte de pandemie, în 2019, încasările din turismul internațional s-au ridicat la aproximativ 1,5 miliarde de euro, în România, și la 10,5 miliarde de euro, în Croația.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)