ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificare
Distribuirea dividendelor între asociați se poate face și altfel decât proporțional cu cota de participare, dacă așa se stabilește prin actul constitutiv
În mod normal, dacă o societate are mai mulți asociați, distribuirea dividendelor se face proporțional cu cota de participare, potrivit Legii societăților. Totuși, distribuirea se poate face și altfel, dar numai dacă așa prevede actul constitutiv al societății.
Articolul continuă mai jos
„Cota-parte din profit ce se plătește fiecărui asociat constituie dividend. Dividendele se distribuie asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat, opțional trimestrial pe baza situațiilor financiare interimare și anual, după regularizarea efectuată prin situațiile financiare anuale, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel”, este, mai precis, prevederea din
Legea societăților incidentă în cazul de față.
Astfel, distribuirea trebuie făcută proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă actul constitutiv nu prevede altfel.
În contextul în care,
în funcție de nivelul veniturilor din dividende încasate de o persoană fizică, poate fi obligatorie plata contribuției la sănătate, specialiștii recomandă prudență asociaților care ar explora diverse variante de împărțire a dividendelor pentru a achita cât mai puțin posibil către stat.
Impozitul pe dividende este, în prezent, de
8% (acesta e declarat și achitat de societate), conform Codului fiscal. Iar cota contribuției la sănătate este de
10%, însă aceasta trebuie plătită numai dacă veniturile din dividende depășesc echivalentul a șase salarii minime brute (contribuția e declarată și plătită de asociat).
Dividendele se pot distribui fie trimestrial, în baza situațiilor financiare interimare, fie anual, în baza situațiilor financiare anuale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)