În prezent, normele de igienă pentru cabinetele de înfrumuseţare corporală sunt prevăzute de Ordinul MS 1.136/2007. Însă acestea vor fi înlocuite, în data de 10 mai 2024, prin Ordinul MS 1.648/2024, apărut miercuri în Monitorul Oficial.
MS spunea, la momentul publicării ordinului nou în dezbatere, că, spre deosebire de actualul ordin, nu se mai face trimitere la Ordinul MS 961/2016, un act normativ emis pentru efectuarea de proceduri la nivelul unităților sanitare publice și private, care ulterior a fost înlocuit de prevederile Ordinului MS 1.761/2021.
Normele de igienă din noul ordin se vor aplica, mai exact, tuturor operațiunilor de îngrijire și înfrumusețare, întreținere sau estetică, coafură/frizerie, bărbierit, manichiură, pedichiură, tratament cosmetic, machiaj cosmetic, tatuare cosmetică, implantare dermală, tatuaj artistic, piercing, dermopigmentare, precum și întreținere corporală, proceduri estetice, tratamente inovative, masaj, extensii de gene, aplicare de unghii artificiale, precum și orice altă operațiune cu scop estetic.
Totodată, sunt oferite noi definiții, pe care actuala reglementare nu le cuprinde, precum cea pentru vopsirea genelor și sprâncenelor, designul acestora, iar salonul de înfrumusețare și salonul de tatuaj, piercing și implantare dermală sunt definite distinct. Scopul este de a clarifica pentru operatorii economici că regulile se aplică tuturor procedurilor definite.
Structura noului ordin este diferită de cel acum în vigoare. Primul set de norme vizează igiena în saloanele de înfrumusețare. Cei de la MS detaliază, suplimentar față de actuala reglementare, în privința spațiilor și dotărilor necesare. Într-un alt capitol sunt prevăzute norme detaliate pentru unitățile de tatuaj, piercing și implantare dermală. „Desfășurarea activităților de tatuare, piercing sau implantare dermală trebuie să aibă loc în spații separate, cu respectarea condițiilor de mediu”, prevede ordinul MS.
Actul tratează într-un capitol distinct regulile privind igiena mâinilor operatorului/ cosmeticianului/ esteticianului/ tehnicianului, normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în saloanele de înfrumusețare/saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală, fiind specificate tipurile de substanțe ce se utilizează de la caz la caz.
În fine, mai există și o anexă ce cuprinde modelul declarației pe propria răspundere pentru procedura de tatuare artistică/cosmetică și al celei date pentru procedura de piercing/implantare dermală.
Trebuie menționat că noile reguli, odată intrate în vigoare, vor trebui respectate de absolut toți operatorii economici care funcționează pe piață și oferă astfel de servicii clienților.
Comentarii articol (1)