Aveti idee câte declaratii trebuie sa semneze anual un administrator de societate comerciala româneasca? Sute. Numarul exact se modifica de la o luna la alta, astfel încât si specialistii cu experienta în materie ar putea avea o retinere în a da un raspuns rapid. În scurta vreme, alte 13 declaratii noi ar putea fi necesare, din partea unui administrator, într-un an fiscal: declaratiile legate de programele pentru calculator utilizate în companie.
Chiar daca rata penetrarii Internetului de banda larga în România se mentine înca la cifre ridicate, trebuie sa admitem un adevar sumbru. Multi români nu au folosit înca un computer personal. Multe companii românesti (majoritatea, probabil) continua sa functioneze fara sa fi avut nevoie înca de un PC. Pentru toti acesti oameni, declaratia pe propria raspundere ca folosesc doar software legal este o aberatie. Cu toate acestea, ar putea fi obligati în viitorul apropiat sa mearga la o anumita institutie a statului (cât mai ascunsa la periferia oraselor mari si cu un sediu cât mai neîncapator) pentru a depune declaratia în cauza.
BSA are idei
Business Software Alliance este o asociatie a producatorilor de software, cu reprezentare si în România. Printre membrii sai putem aminti companii precum Adobe Systems, Apple Computer, Autodesk, Cisco Systems, HP, IBM, Intel, Microsoft, Symantec etc. Într-o conferinta de presa recenta, reprezentantii BSA si-au expus ideile privitoare la modalitatile practice cu care, în viitor, se poate combate pirateria software din România.
Cristian Dumitrescu, presedintele A&C International, membru BSA, a adus în discutie un proiect de lege prin care companiile sa fie obligate sa precizeze, în bilantul lunar pe care îl depun, numele si seria aplicatiei contabile pe care o folosesc. Mai mult, odata cu bilantul anual, administratorii societatilor comerciale din Romania ar putea fi obligati sa prezinte si o declaratie pe propria raspundere, prin care sa precizeze ca folosesc, în activitatile pe care le desfasoara, numai programe pentru calculator achizitionate legal. Acest proiect de lege urmeaza a fi prezentat Guvernului spre dezbatere, în perioada urmatoare.
Garda Financiara controleaza computere
O alta modificare legislativa pe care o sugereaza Dumitrescu implica determinarea agentilor Garzii Financiare sa compare, la controale, numarul de computere folosite cu licentele detinute de firme si sa anunte Politia Economica si BSA în cazul unor neclaritati, pentru verificari. Daca se constata încalcarea legii, amenda aplicata ar consta într-o suma cel putin egala cu valoarea TVA care nu a fost platita catre stat pentru programul utilizat fara licenta.
Conferinta de presa a BSA a stârnit putine proteste. Daca analizam cu atentie situatia, ar trebui sa recunoastem ca lipsa criticilor adresate noilor propuneri nu-si are cauzele în achiesarea opiniei publice la intentiile asociatiei. Românii trec pur si simplu cu vederea aceste declaratii din sentimentul de obisnuinta cu birocratia. În România moderna, declaratia privind legalitatea software-ului folosit nu ar face decât sa se alature celebrelor: declaratia 100, declaratia CAS, declaratia somaj, declaratia sanatate, declaratia FNUASS, declaratiile date lunar la ITM si multe altele. Din pacate, asistam si în acest caz la o suspectare a contribuabilului, care este asimilat unui „probabil“ infractor. Sa fie România raiul pirateriei software?
Motivatia pirateriei
Ce nu ne-au oferit niciodata reprezentantii asociatiilor de lupta împotriva pirateriei este o structura a motivatiei celor suspectati a folosi aplicatii software obtinute ilegal. Ar fi foarte interesanta o viitoare conferinta de presa cu acest subiect.
Este foarte adevarat ca pirateria software a devenit un flagel greu de controlat. Multe companii care investesc sume imense de bani în dezvoltarea unor produse software îsi vad astfel munca irosita, fara a putea primi compensatii materiale în schimbul eforturilor facute. Este foarte adevarat ca, în unele cazuri, pirateria software îmbraca forma penala si trebuie pedepsita cu asprime.
În cele mai multe situatii însa, cel care foloseste programele respective are cu totul alta motivatie decât reaua-credinta ori ignoranta. Unii utilizatori apeleaza la software piratat pentru ca nu îsi pot permite sa achizitioneze un numar restrâns de aplicatii. Bineînteles ca gestul lor este de incriminat, însa nu trebuie asimilati celor care folosesc zeci de aplicatii software piratate, în valoare de zeci si chiar sute de mii de euro, generând profit prin utilizarea lor. Primii sunt, de regula, acei utilizatori dispusi sa plateasca. În multe cazuri, printre cele dintâi investitii serioase pe care le programeaza în activitatea companiei se afla si licentierea unora dintre aplicatiile software folosite.
Prin urmare, combaterea pirateriei se poate face si prin întelegerea cauzelor acesteia, nu doar prin masuri punitive. Un exemplu elocvent este pirateria în cazul unui alt gen de aplicatii: jocurile destinate computerelor personale. O companie americana a adoptat o pozitie noua în combaterea pirateriei software si se pare ca a ales o carte câstigatoare.
Se poate si altfel?
Stardock, producator de jocuri pentru PC, a decis ca protejarea creatiilor proprii prin intermediul verificarii CD-ului original la pornirea jocului nu mai este eficienta. Compania a oferit unul dintre jocurile sale recente, Galactic Civilization II, fara niciun fel de restrictii. În scurta vreme, revistele de specialitate relatau ca jocul este cel mai vândut produs în retelele de magazine WalMart, BestBuy si altele. Vânzarile depasisera cu mult estimarile initiale ale producatorului.
Care a fost strategia câstigatoare? În primul rând, s-au protejat produsele prin intermediul unei politici de actualizare rapida a versiunilor jocului, prin oferirea de noi facilitati etc. Au tinut apoi seama de una dintre nemultumirile cel mai des formulate de comunitatea de gameri care se formase în jurul produselor anterioare ale companiei.
De regula, producatorii de jocuri impun utilizatorilor sa plaseze CD-ul original în CD-playerul computerului personal, pentru a rula jocul. O astfel de necesitate este greu de acceptat de multi utilizatori, pentru simplul motiv ca, în multe cazuri, CD-ul original se poate pierde sau deteriora, fapt echivalent cu imposibilitatea de a rula jocul.
Stardock s-a gandit la aceasta problema si a eliminat necesitatea de a folosi CD-ul original. Licenta jocului permite instalarea pe câte computere doreste posesorul. Compania ofera cumparatorilor legali un numar de înregistrare pe care acestia îl folosesc atunci când descarca actualizarile gratuite si frecvente ale jocului respectiv. Pentru multi dintre gameri, ideea de a beneficia de aceste actualizari gratuite este singura motivatie care a determinat decizia de achizitionare a jocului.
Comentarii articol (0)