Normele metodologice care reglementează facilitățile la transport acordate studenților au intrat în vigoare, după publicarea hotărârii de Guvern care le aprobă în Monitorul Oficial. Conform acestora, studenții români cu vârsta de până în 30 de ani, care studiază în instituții de învățământ din țară vor beneficia de reduceri de 90% la transportul cu toate categoriile de trenuri, la clasa a II-a, iar studenții români care frecventează universități din afara țării vor avea această reducere în proporție de 50% din costul călătoriei.
De asemenea, studenții cu cel puțin un părinte decedat, cei care provin din centrele de plasament și cei care au fost dați în plasament familiei extinse, asistenților maternali sau unor substituenți vor avea gratuitate la transportul feroviar, la clasa a II-a.
Biletele sau abonamentele de călătorie, atât cele gratuite, cât și cele reduse, vor fi eliberate atât online, cât și la casele de bilete ale companiilor feroviare. Dovada calității de student și a îndreptățirii la reducere ori gratuitate se face cu legitimația emisă în acest sens de către unitatea de învățământ, vizată și cu mențiunea privind dreptul titularului de a primi reducere sau gratuitate. Adeverințele de student vor fi acceptate numai pentru cei aflați în anul I de studii, până la eliberarea legitimației.
În ceea ce privește studenții români care studiază în străinătate, aceștia vor trebui să prezinte cardul sau carnetul de student, dar și o traducere legalizată a acestuia.
Până la data de 30 noiembrie, studenții vor putea să folosească vechile legitimații, vizate pentru anul universitar anterior.
Referitor la călătoria cu metroul, studenții vor trebui să prezinte legitimația pentru reducere ori gratuitate, actul de identitate sau pașaportul ori permisul de ședere.
Scurt istoric al disputei dintre studenți și feroviari pe tema reducerilor la biletele de tren
Începutul noului an școlar a pus pe poziții antagonice Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și operatorii de transport feroviar, pentru că aceștia din urmă au refuzat să acorde reduceri la transportul studenților. După două zile de contre publice, pozițiile s-au mai nuanțat. Dacă, inițial, CFR Călători a anunțat (pe 2 septembrie dimineață), într-un comunicat de presă, că "începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023", compania a revenit asupra deciziei. Astfel, pe pagina de internet a companiei a apărut un anunt conform căruia ”începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimații de călătorie pentru elevi și studenți cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023”.
O poziție asemănătoare a manifestat și celălalt operator important de transport feroviar de călători, Softrans, care comunica faptul că "începând cu data de 03.09.2023 intră în vigoare legea 199/2023 privind acordarea de noi facilități studenților. Din cauza faptului că pentru legea mai sus menționată nu există norme metodologice, începând cu data de 03.09.2023 SE SUSPENDĂ eliberarea legitimațiilor de călătorie cu reducere/gratuitate pentru studenți. Studenții ce au achiziționat în avans legitimații de călătorie vor beneficia de reducerea acordată". Ulterior, și acest transportator a revenit asupra poziției față de acest subiect, informând că ”că începând cu data de 05.09.2023 Softrans va acorda reducere studenților conform legii 199/2023”.
Neînțelegerea dintre transportatorii feroviari și studenți a pornit de la faptul că, într-adevăr, Legea 199/2023 privind învățământul universitar nu are încă norme de aplicare. Articolul 265 al acestui act normativ prevede că "până la data intrării în vigoare a actelor normative subsecvente emise în executarea prezentei legi se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia". Unul dintre aceste acte normative subsecvente vechii legi a educației sunt normele de aplicare a acesteia, conform cărora studenții beneficiau de o reducere de 50% a costului deplasării cu trenul.
Punctul de vedere al ANOSR a fost acela că trebuie aplicate prevederile articolului 128 a noii legi a învățământului, care prevede că "Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani". De asemenea, asociația studenților susține că, în acest caz, nu pot fi aplicate normele vechii legi a învățământului pentru că intră în conflict cu prevederi ale actualei legi.
Feroviarii nu au abordat unitar această situație, așa cum se poate vedea din poziția referitoare la subiect a Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) din cadrul Guvernului, care a comunicat încă de la începutul discuțiilor că "până la intrarea în vigoare a noilor Norme metodologice prevăzute în Legile nr. 198/2023 și nr. 199/2023, gratuitățile stabilite pentru transportul elevilor, precum și reducerile și gratuitățile stabilite pentru transportul studenților se acordă, începând cu data de 3 septembrie 2023, în cuantumul prevăzut de cele două legi (ale învățământului - n.r.), conform normelor stabilite prin HG 42/2017. Cu alte cuvinte, AFR recomanda transportatorilor feroviari respectarea procentului de reducere de 90%, prevăzut in actuala formă a legilor educației, folosind ca bază procedurală normele de aplicare aferente vechii legi.
Regio Călători, pe de altă parte, a fost singurul operator feroviar care a împărtășit de la bun început punctul de vedere al ARF, compania anunțând pe pagina sa de internet că "începând cu data de 3 septembrie 2023 studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 30 de ani, beneficiază de tarif redus 90%".
Pe parcursul acestei săptămâni, Ministerul Educației a precipitat demersurile aferente adoptării hotărârii de Guvern care va aproba normele de aplicare a legii privind învățământul universitar, lansând proiectul acestui document în dezbatere publică marți, în sistem de videoconferință, fapt care se întâmplă destul de rar. În ședința de Guvern de vineri au fost adoptate normele metodologice referitoare la transportul studenților.
Comentarii articol (2)