Reprezentanții firmei care a contestat neînscrierea în programul Casa Verde Fotovoltaice au anunțat că se renunță la proces și au transmis deja cererile de renunţare la chemarea în judecată, potrivit lui Mircea Fechet, ministrul mediului, citat de agerpres.ro.
Asta înseamnă că nu mai durează mult și programul Casa Verde Fotovoltaice se va relua. De altfel, în această săptămână, o nouă sesiune de validare a instalatorilor a fost lansată. Sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice va fi deschisă până în data de 28 noiembrie 2023 (ora 23:59).
Succesiunea evenimentelor
Potrivit unui comunicat de presă publicat în 26 septembrie de AFM, Curtea de Apel Oradea a decis suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari și de încheiere a contractelor de participare și de finanțare, până la soluționarea definitivă a unui proces intentat Autorității de firma DHELECTRIC SYSTEMS SRL, una dintre companiile de instalare de panouri fotovoltaice, participantă și la ediția anterioară a programului.
Directorul tehnic al firmei, Cristian Mitea, a precizat pentru avocatnet.ro că intenția nu a fost aceea de a suspenda derularea programului, ci corectarea situației în care AFM anulase înscrierea companiei sale pe lista instalatorilor validați. Mai exact, potrivit sursei citate, problema fusese că AFM a solicitat completări la documentația depusă de DHELECTRIC în vederea calificării ca instalator validat, însă numai pe pagina de internet a instituției, fără a notifica în vreun fel și compania. Conform oficialului firmei, solicitarea AFM ar fi fost făcută în ultima zi a calendarului de depunere a documentelor de către companii, astfel încât, oricum, aceasta nu ar mai putut da curs solicitării AFM.
Conform comunicatului AFM, ”Administrația Fondului pentru Mediu va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării și reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp”.
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculăescu, a declarat, la acel moment, pentru avocatnet.ro că procesul nu ar trebui să dureze foarte mult: ”din punctul meu de vedere, instanța de judecată a fost indusă în eroare. Vorbim aici de o procedură care privește procedurile de înscriere complet digitalizată, nu se pune problema că cineva a uitat sau a întârziat să dea un mail. Este vorba de o aplicație realizată în parteneriat cu Microsoft, nu cu un SRL oarecare. Orice notificare făcută în aplicație este transmisă beneficiarului pe e-mail, adresa respectivă de corespondență electronică fiind folosită inclusiv la crearea contului de utilizator. De altfel, chiar domniile lor au recunoscut primirea mailului, dar au susținut că l-au văzut târziu”.
Soluția pe scurt a procesului intentat AFM de către DHELECTRIC SYSTEMS SRL, publicată pe portalul instanțelor, arată că se ”dispune suspendarea executării Deciziei de soluționare a contestației privind respingerea dosarului de validare al (firmei - n.r.) ca şi instalator, publicată pe site-ul pârâtei în data de 28.08.2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanțare, până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului nr. 3167/111/2023 al Tribunalului Bihor”.
În același timp, instanța a obligat AFM să-i plătească firmei DHELECTRIC cheltuieli de judecată în valoare de 50 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru.
În ce fază ajunsese programul Casa Verde Fotovoltaice
Programul Casa verde Fotovoltaice oferă finanțări de 20.000 de lei pentru instalarea de panouri solare. Administrația Fondului pentru Mediu publicase chiar recent lista cu instalatorii validați în cadrul acestui program. Participanții la Casa Verde erau în faza în care trebuiau să aleagă unul dintre cei 531 instalatori validați, urmând ca acesta să analizeze documentele depuse de solicitant și să aprobe sau să refuze cererea acestuia de participare la program.
Reamintim cititorilor care sunt etapele următoare ale programului Casa Verde Fotovoltaice (un articol detaliat despre întregul parcurs al programului poate fi citit pe avocatnet.ro, aici):
- Etapa actuală: selectarea de către solicitanți a unui instalator validat, prin intermediul aplicației ;
- analiza documentelor încărcate de solicitanți de către instalatorul selectat;
- aprobarea/respingerea/refuzul solicitanților de către instalator, prin intermediul aplicației;
- aprobarea/respingerea de către AFM a solicitanților, în baza listelor generate de aplicație;
- contestarea rezultatului de către solicitanți;
- semnarea contractelor de finanțare de către unitățile de cult, generate prin intermediul aplicației;
- implementarea proiectului;
- decontarea sumelor solicitate de instalatorii validați;
- verificarea de către AFM a corectitudinii analizei eligibilității beneficiarilor și a documentelor depuse în vederea decontării, efectuate de către instalatori, prin eșantion;
- monitorizarea beneficiarilor.
Conform unui comunicat de presă de la momentul aprobării listei de instalatori validați, publicat de AFM, în termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către un solicitant, acesta analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză și selectează în aplicație solicitanții eligibili. Ulterior, Administrația Fondului pentru Mediu generează prin intermediul aplicației listele cuprinzând proiectele solicitanților eligibili. După publicarea pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu a listei solicitanților aprobați, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice. ”Selectarea de către solicitant a unui instalator validat, efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant și aprobarea de către instalator, a solicitanților eligibili, se pot parcurge în termen de maximum 90 de zile”, se arată în documentul menționat.
Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalația și în care se va obține certificatul de racordare.
Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 - 23 iunie 2023 prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție pe pagina de internet a AFM, iar unitățile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27-29 iunie 2023.
Finanțarea acordată fiecărui solicitant este de maximum 20.000 de lei, cu condiția participării beneficiarului cu o contribuție proprie, în valoare de 2.000 de lei.
Atenție! Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii va fi suportată de către beneficiar din surse financiare proprii.
Vă recomandăm să parcurgeți seria de materiale informative dedicate de către avocatnet.ro acestui subiect, pe care o puteți accesa aici.
Comentarii articol (3)