Mai exact, această listă ar urma să conțină, de la 1 ianuarie 2024, băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g și 8g/ 100 ml, dar și pe cele cu un nivel de zahăr de peste 8g/ 100 ml.
Acum, pentru băuturile care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, respectiv băuturile îndulcite și aromatizate, se aplică, de la începutul anului, o cotă de TVA de 19%.
De asemenea, în lista produselor supuse accizelor nearmonizate se vor regăsi și:
- produsele care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere, cu încadrarea tarifară NC 2404 11 00, inclusiv cele conținute în rezerve livrate împreună cu țigări electronice și alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
- lichidele cu sau fără nicotină, destinate inhalării fără ardere, cu încadrarea tarifară NC 2404 12 00, 2404 19 90, inclusiv cele conținute în rezerve livrate împreună cu țigări electronice și alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
- produsele destinate inhalării fără ardere, care conțin înlocuitori din tutun, cu sau fără nicotină, cu încadrarea tarifară NC 2404 12 00, 2404 19 10, inclusiv cele conținute în rezerve livrate împreună cu țigări electronice și alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00.
- produselor din tutun încălzit care, prin încălzire, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a avea loc combustia amestecului de tutun, cu încadrarea tarifară NC 2404 11 00;
- lichidelor cu conținut de nicotină destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip «Țigaretă electronică», cu încadrarea tarifară NC 2404 12 00.
Legea stabilește, de asemenea, și definiția zahărului adăugat, care este “zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată și galactoză adăugate ca ingrediente, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neîndulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe și dulceață”.
Măsura a apărut, potrivit expunerii de motive, pentru a reduce consumul de alimente nesănătoase, ce duce la creșterea numărului de persoane supraponderale. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte contribuţia alimentelor cu exces de ingrediente dăunătoare în etiopatogenia bolilor cronice netransmisibile, inclusiv a obezităţii şi a bolilor cardiovasculare. În aria largă a măsurilor care au ca scop modificarea consumului de alimente nesănătoase există și posibilitatea suprataxării unor produse care conțin un nivel exagerat din nutrienți considerați dăunători (zahăr, sare, grăsimi saturate) cu scopul de a descuraja consumul de alimente nesănatoase”, este subliniat în document.
Comentarii articol (1)